Vruć krompir narodu u ruke!

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2018, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vruć krompir narodu u ruke!

Odluku o budućnosti Srbije predsednik države Aleksandar Vučić prepustiće građanima. Vučić to vidi kao "fer rešenje", dok stručnjaci i analitičari kažu da šef države "vruć krompir" odlučivanja prebacuje u ruke naroda, odnosno da se sakriva se iza narodne volje.

- Moja obaveza je da izađem pred narod i iznesem svoje predloge, a da građani kažu da li smatraju da je to dobro ili ne. Moraće da daju svoj sud da li je budućnost Srbije u Evropi, za šta ćemo morati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da platimo određenu cenu koja nije mala, ili da ostanemo ovako pa da nam se još pola Srbije iseli - naveo je predsednik ističući kao glavne prepreke za učlanjenje u EU odnose sa Prištinom i pitanje granice sa BiH i Hrvatskom.

Pred Srbijom su, kako je predsednik objasnio, najteži zadaci.

- Došlo je vreme da se donesu odluke i plate cene iz prošlosti - rekao je predsednik i dodao da će Srbija pokušati da iskoristi priliku koju je dobila.

Sociolog Petar Lađević priznaje da narod ima demokratsko pravo da se izjasni na referendumu, a da država ima pravo da ga raspiše. Povodom Vučićeve najave referenduma on za "Vesti" kaže da je ključno da li je EU izbor vlasti ili izbor građana.

- Aktuelna vlast je sve uzele u svoje ruke i odlučila da je EU jedini izbor za Srbiju, a sada pokušava da tu svoju odluku prebaci na narod u Srbiji. Do sada su vodili zemlju bez građana, a sada bi da to završe bez naroda - kaže naš sagovornik.

Prema Lađevićevim rečima, svaki referendum je demokratska procedura, ali može da bude zloupotrebljen. On je naveo da je elementarno pitanje da li je budućnost Srbije i pitanje "života i smrti", kako to vlast tumači.

- Nije li to poigravanje sa srpskim narodom koji treba da odlučuje o nečemu što je pod velom magle - zaključio je Lađević.

* "Kad bi Kosovo bar dobilo stolicu u UN, ako već Srbija neće da nas prizna"

* Priština na udaru: Žestoke kritike za Kosovo iz vrha UN

* "Kada dođe kraj i Kosovo ostane jedini izazov za Srbiju..."

Politički analitičar Boban Stojanović ima utisak da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić plaši da sam donese odluku.

- Poslednjih nekoliko meseci Vučić se provlači sa pričom o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i priča da bi građani trebalo da budu uključeni u to. Pokazalo se, međutim, da se iza svega krije prebacivanje odgovornosti na narod. Sada se šef države obraća naciji da treba da bude na njegovim pozicijama - kaže Stojanović za "Vesti".

On smatra i da se već izvesno vreme opipava moguća reakcija i domaće i inostrane javnosti.

- Osim što hoće da pošalje dobru poruku da ništa neće raditi bez građana i njihove volje, Vučić kupuje vreme. Pritom, ako predlog o referendumu ostane, to može da ostavi po strani briselske pregovore - zaključio je Stojanović.

Aleksandar Vučić je rekao da je iznenađen temom koju je pokrenuo hrvatski premijer Andrej Plenković o ratnoj odšteti.

- Kada je reč o granicama Bošnjaci su imali zahteve i prihvatili smo, ali tada im ni to što su sami tražili nije bilo dovoljno. Granicu sa Hrvatskom da ne pominjem - rekao je Vučić.

Hrvatski mediji su analizirali preporuke Evropske komisije za Zapadni Balkan. Zaključili su da Hrvatska zbog granica drži u šaci sve susede koji žele u EU.

Hrvatska nema rešeno granično pitanje ni sa jednom susednom državom osim s Mađarskom. To znači da je u potencijalnom konfliktu sa Srbijom oko granice na Dunavu, s Crnom Gorom zbog granice na moru i Prevlake, te sa BiH u skoro celoj dužini granice.

Od Srbije Zagreb zahteva teritorije u Bačkoj preko Dunava, čak i predgrađe Apatina.

Johanes Han, komesar za proširenje EU u Beogradu je izjavio da je "svima jasno šta treba da se uradi".

- Srbija mora da reši i primeni sporazum sa Prištinom, a mi ćemo pomoći u tome, kao i u rešavanju pograničnih pitanja - kazao je Han.

On je pozvao na sastanak opozicione lidere Dragana Šutanovca, Borisa Tadića, Zorana Živkovića, Sašu Jankovića, Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka, i Vuka Jeremića koji je delegirao zamenika Nikolu Jovanovića.

Na razgovore nisu pozvani lider pokreta Dveri Boško Obradović i Dosta je bilo Saša Radulović, koji su se otvoreno izjasnili da su protiv priznanja Kosova ili omogućavanja pokrajini da dobije stolicu u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

Za referendumima i narodnom voljom u Srbiji se od 1989. do 2006. posezalo šest puta.

Vlast Slobodana Miloševića raspisala je pet referenduma od 1989. do 1998.

* Godine 1989. odlučivalo se o ustavnim amandmanima kojima se vraćao suverenitet Srbije nad pokrajinama.

* Građani su 1990. na referendumu odlučili da se prvo donese Ustav, pa tek onda organizuju prvi višestranački izbori.

* Narod je 1992. odlučio da ostane petokraka na zastavi, himna da bude "Marš na Drinu", a grb sa štitom i četiri ocila.

* Iste, 1992. godine zbog male izlaznosti nije uspeo referendum o ustavnim amandmanima kojima bi bili ukinuti prevremeni izbori.

* Najznačajniji referendum bio je 1989. kada je narod odbacio učešće stranih posrednika u iznalaženju rešenja za Kosovo.

* U vreme dok je Vojislav Koštunica bio premijer, 2006. godine, raspisan je referendum o novom Ustavu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.