Vrtić ispod dalekovoda

Izvor: Blic, 06.Feb.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrtić ispod dalekovoda

Stručnjaci Fakulteta tehničkih nauka počeli su merenje uticaja elektromagnetnih zračenja u vrtiću „Radosnica“ u Adicama, izgrađenom pre četiri godine ispod dalekovoda, uz evidentan propust urbanista. Ako se pokaže da zgrada i dvorište nisu bezbedni za boravak dece, vrtić će morati da bude zatvoren.

U „Elektrovojvodini" su potvrdili da se dvorište vrtića nalazi u zoni koja nije bezbedna, a u upravi Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo" navode da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su vaspitačima naložili da decu ne puštaju u deo igrališta koji se nalazi ispod žica dalekovoda od 35 kW, udaljenih 10 metara od zgrade.

U „Elektrovojvodini" kažu da je objekat van zone zaštite, ali da je dvorište ispod dalekovoda, o čemu nije bilo tragova u dokumentaciji kada se davala saglasnost za gradnju vrtića.

- Na osnovu dostavljene dokumentacije za vrtić konstatovano je da građevinski objekat zadovoljava uslove sigurnosne. Ali, snimanjem situacije na terenu uočeno je da je u trasi dalekovoda napravljeno igralište, što nije bio predmet u postupku izdavanja rešenja o elektroenergetskoj saglasnosti, niti je ono obrađeno urbanističkim uslovima koje je u „Urbanizmu" izdato 24. novembra 2003. godine - navode u „Elektrovojvodini".

Odbornik sa Adica Marinko Ševo je još 2007. godine od Skupštine grada zatražio da se proveri kako vodovi utiču na boravak dece u „Radosnici". Više puta od tada je insistirao da se obave merenja i nađe rešenje, da bi konačno u tome i uspeo.

Roditelji uglavnom kažu da dalekovod nisu ni primećivali, ali da svakako treba proveriti rizik od njih.

- Iskreno, do sada nisam primećivala da dalekovod ide skoro preko samog vrtića. Videla sam stubove, ali sam mislila da skreću - kaže majka Jasmina Jovanović.

Otac devojčice koja takođe pohađa „Radosnicu", uz molbu da ostane anoniman, podržava merenje.

- Zrače i televizor i mobilni telefon, svuda ima nekog zračenja. Video sam još davno da su žice iznad dvorišta, ali iskreno nisam razmišljao o tome da li to nešto utiče na decu - kaže on.

U „Radosnom detinjstvu" znaju za problem sa dalekovodom.

- Vrtić je, koliko znam, imao sve potrebne dozvole i saglasnosti kada je sagrađen. Ali, postoji izvesna nejasnoća oko uticaja elektromagnetnog zračenja, pa deca ne idu u taj deo dvorišta. Mi smo ranije sa institutima za preventivu na radu i za javno zdravlje Vojvodine, kao i Gradskom upravom za ekologiju obavili neka merenja koja su pokazala da je boravak siguran, ali radi preventive decu vodimo u drugi deo dvorišta - kaže direktor Borislav Samardžić.

Kako se dogodilo da se vrtić sagradi gotovo pod samim dalekovodom, pitanje je koje za sada ostaje bez odgovora. U Gradskoj upravi za obrazovanje navode da su angažovani stručnjaci sa fakulteta za merenje i da će, ako se pokaže da prostorije nisu bezbedne za decu, vrtić biti zatvoren. Merenja koja obavlja FTN bi trebala da budu završena do marta.



Predlažu nove propise


Član Gradskog veća Milan Đukić kaže da je, prema podacima koje ima, jedino vrtić na Adicama od svih obrazovnih ustanova u gradu napravljen uz dalekovode.

- Nasledili smo taj problem i sada gledamo da ga rešimo. Zbog ovog slučaja, kao i pitanja oko uticaja zračenja baznih stanica mobilne telefonije, planiramo da predložimo posebnu odluku kojom će se definisati koliko ovakvi objekti moraju da budu udaljeni od onih u kojima borave deca - navodi Đukić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.