Vrščani – gazde u Rumuniji

Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrščani – gazde u Rumuniji

Vršac Od oko 250 firmi u Rumuniji, čiji su osnivači i vlasnici državljani Srbije, ili akcionarska društva, najmanje četrdeset je iz vršačke opštine. Uglavnom je reč o firmama naših u obližnjem Temišvaru, mada ih ima po celoj Rumuniji. Sudeći po tome da je broj već godinama nepromenjen, izgleda da im dobro ide.

Jedan vršački preduzetnik, koji duže vreme ima dobre poslovne veze sa partnerima u Rumuniji, rekao nam je da je, nedavno, njegov partner iz susedstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predložio da obezbedi veći broj fizičkih radnika koji bi rezali drvnu građu. Ponuda nije bila skromna: plata oko 400 evra, smeštaj i ishrana. Mada je glas raširen, u gradu nije bilo zainteresovanih gastarbajtera. Ovaj vršački preduzetnik kaže da su mu za "obradu" ostala okolna sela, pa se nada kakvom-takvom uspehu.

U neposrednoj blizini vršačke zelene pijace i "buvljaka" nema više građana Rumunije, koji su godinama, bez obzira na godišnje doba, nudili svoje usluge. Sve poslove koje naši nadničari nisu hteli da prihvate, ili su ucenjivali visokim cenama, Rumuni su rado prihvatali. Čak su i jedni drugima konkurisali.

Još prošle jeseni, uoči priključenja Rumunije Evropskoj uniji, postepeno je presahnjivala radna snaga iz susedstva. To se naročito osetilo ove godine, pa je rumunskog radnika sada nemoguće naći. Ostali su, doduše, oni koji su "našli sebe" u finim poslovima, zanatskim ili trgovačkim, na "buvljoj pijaci". To nisu nadničari, već dobri majstori i trgovci, koji su stekli poverenje kod naših domaćina i kupaca.

Smatra se da je posle ulaska Rumunije u EU, u potrazi za zaradom i boljim poslovima, svoju zemlju napustilo oko pet miliona ljudi. Španija i Italija se pominju kao najčešće destinacije Rumuna.

Manjak Rumuna na "crnoj" berzi u Vršcu osetio se kroz povećanje vrednosti "obične" radne snage, odnosno nadnica. Sada se "fizikalac" za maltene obdanicu može unajmiti za 15-20 evra i jednim obrokom, što je dvostruko više nego nekada.

Na evidenciji u Vršcu je oko 8.000 nezaposlenih. Tek nešto više od uobičajenog dvadesetpetogodišnjeg prosečnog broja onih koji traže posao. Žitelji ove opštine su, tradicionalno, okrenuti Zapadu, i sada se nerado odlučuju za privremeni rad na Istoku.

U ovom delu Banata, inače, nema javnih poziva i organizovanja odlaska nekvalifikovane radne snage, uglavnom zidara, u Rumuniju, kao što je u srednjem i gornjem Banatu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.