Izvor: B92, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrljanović izručen Hrvatskoj

Zagreb -- Nemačka je izručila Hrvatskoj Željka Vrljanovića, osumnjičenog za ratni zločin na području Novske u Zapadnoj Salvoniji u martu 1993.

Vrljanović je američki državljanin srpskog porekla. Njega je na aerodromu u Zagrebu preuzela hrvatska policija i sprovela u zatvor u Sisku.

Vrljanovića je, na osnovu hrvatske međunarodne poternice, 12. decembra uhapšen u Minhenu, kad se sa porodicom vraćao iz posete Beogradu nazad u SAD.

Posle hapšenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Nemačkoj, zadržan je u ekstradicionom pritvoru, nakon čega je juče izručen Hrvatskoj.

Vrljanović se tereti da je, kao pripadnik izviđačko-diverzantske grupe srpske vojske pod komandom Jure Šajatovića, u martu 1993. godine s još nekoliko pripadnika jedinice, učestvovao u ubistvu porodice Grgić u Novskoj - oficira hrvatske vojske Stjepana Grgića, njegove supruge Tomislave i dvoje maloletne dece Ivana i Anamarije.

Grupa u kojoj je bio Vrljanović je, posle ubistva, uzela Grgićev automobil i odvezla se njime na područje zapadne Slavonije pod kontrolom srpskih vlasti.

Nakon hrvatske vojne akcije "Bljesak" u maju 1995, Vrljanović je otišao u Banjaluku, a pre devet godina se s porodicom odselio u SAD, gde je živeo do hapšenja.

Osim Vrljanovića, u Hrvatsku je izručen još jedan osumnjičeni za zločin, čije se ime ne navodi.

Njega je 14. novembra na osnovu međunarodne poternice izručila Srbija i od tada se nalazi u zatvoru u Požegi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.