Vrhovno bežanje od suštine problema

Izvor: Politika, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovno bežanje od suštine problema

Gotovo četiri meseca je prošlo otkad je Milena Inić-Drecun podnela ostavku na sudijsku funkciju u Vrhovnom sudu Srbije da bi zaštitila profesionalnu i ličnu savest pre glasanja i potpisivanja, kako je rekla, "onog što je u direktnom sukobu sa zakonom".
Da podsetimo, reč je o trećestepenom odlučivanju u sudskom predmetu Drašković–Stambolić, u kojem je na kraju pravosnažno osuđeno nekoliko pripadnika JSO, među kojima su Milorad Ulemek i Branko Berček. Reč je o tome da Milena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Inić-Drecun, kao predsedavajući sedmočlanog veća, koje je razmatralo ove predmete po žalbama, nije želela, kako kaže, da potpiše nešto što bi bilo kršenje zakona i povreda postupka.

– Bilo je to 28. juna, u delu nejavne sednice našeg veća, kada sam shvatila da većina članova veća neće prihvatiti ono što sam ja duboko i stručno procenila kao apsolutnu bitnu povredu postupka.

Naravno, ta njena odluka jeste tada uzburkala javnost, bilo je raznih reakcija, pa je tako i naš list 30. avgusta objavio članak pod naslovom "Slučaj Stambolić čist kao suza". U tekstu se citira Goran Čavlina, sudija Vrhovnog suda Srbije i zamenik predsednika spomenutog veća, koji je, komentarišući postupak sudije Milene Inić-Drecun, rekao da je slučaj "čist kao suza". Sudija Čavlina je još izjavio da je "sudija Milena Inić-Drecun, koja je predsedavala veću, uoči potpisivanja odluke podnela zahtev da bude razrešena sudijske funkcije. Sudski poslovnik nalaže da kada je predsednik veća sprečen da potpiše presudu, kao što je bilo u ovom slučaju, to radi njegov prvi zamenik. Greškom je bilo navedeno da je sudija Inić-Drecun svojeručno potpisala tu presudu. To je naknadno ispravljeno i tu nema nikakvih nedoumica...".

Sada naša sagovornica želi da tu neistinu demantuje:

– Ispada tako da sam ja, prema njegovim rečima, bila "sprečena" da potpišem. Sprečenost znači da sam trenutno na bolovanju, godišnjem odmoru, službenom putu... Ja nisam bila sprečena, već nisam želela da potpišem i zbog toga sam dala ostavku na mesto predsednika veća i funkciju sudije VSS da mi se ne bi potpis našao ispod te presude. Znači sve se dešava pre glasanja. Moja savest i moja ocena mi nisu dozvoljavale, rekla sam im, da dalje nastavim da obavljam te dve uloge. A moje kolege su "pobegle" od suštine problema. Ni poslovnik na koji su se oni pozivali da ja moram da potpišem tu presudu, u ovom slučaju je neprimenljiv, jer moja ostavka stavlja tačku na sve. Posle moje ostavke niko nema prava da bilo koji akt potpisuje mojim imenom.

Pitamo našu sagovornicu da li je tačno da je 21. juna ove godine dobila dopis predsednice VSS Vide Petrović-Škero koja traži da u ova dva postupka "postupi hitno". Ne dobijamo konkretan odgovor. A na naše pitanje da li je ona ostala usamljena u veću, jedina protiv da se takva jedna "nedorađena presuda usvoji", odgovara da ne želi i ne sme o tome da govori, jer je na to obavezuje čuvanje profesionalne tajne.

Kad se politika umeša u pravosuđe, kad se presuđuje van sudnice, onda je sve moguće.

– Podvlačim, ja sam samo profesionalac i ne želim od toga da odstupim. I ne želim da se bilo ko igra mojim imenom. Posle moje ostavke niko nema pravo da bilo koji akt potpisuje mojim imenom.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.