Vrhovni sud zabranio Jukomu da umnožava izdanja o Tijaniću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud zabranio Jukomu da umnožava izdanja o Tijaniću

BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije zabranio je Komitetu pravnika za ljudska prava (Jukom) da dalje umnožava nove tiraže izdanja "Slučaj službenika Aleksandra Tijanića", saopštila je danas advokatska kancelarija Tomanović.

Kako je navedeno, odlukom Vrhovnog suda, po Tijanićevoj tužbi, Jukomu je naloženo "da uvod i izreku presude objavi u dnevnom listu 'Politika' o svom trošku", kao i da "Tijaniću na ime naknade štete zbog povrede moralnih prava isplati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 200.000 dinara sa zakonskom kamatom".

Takođe, Vrhovni sud je odlučio i "da se u odnosu na odlučivanje o isplati pripadajuće naknade Tijaniću, zbog povrede imovinskih prava, predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje".

U saopštenju advokatske kancelarije Tomanović se navodi da je Vrhovni sud u obrazloženju naveo "da je pravo Tijanića na zaštitu integriteta autorskog dela povređeno nepotpunim i protivno dobroj poslovnoj praksi javnim saopštavanjem" i da su "citati Tijanića bili izvučeni iz konteksta".

Time je smisao koji je Tijanić "želeo da izrazi u autorskim delima izgubio osnovnu poruku i dobio drugačiji, iskrivljeni značaj, poentu i vrednost u Jukomovom izdanju 'Slučaj službenika Aleksandra Tijanića'".

Protiv ovakve odluke Vrhovnog suda žalba nije dozvoljena, prenela je advokatska kancelarija Tomanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.