Vrhovni sud Crne Gore ukinuo odluke o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji

Izvor: VOA, 05.Apr.2024, 17:46

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo odluke o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji

Podgorica — Vrhovni sud Crne Gore saopštio je u petak da je prihvatio zahtjev za zaštitu zakonitosti koji je podiglo Vrhovno državno tužilaštvo u slučaju izručenja “kripto kralj Do Kvona Južnoj Koreji, čime su ukinute ranije odluke nižih sudskih instanci o njegovom izručenju toj državi, a slučaj vraćen na ponovno odlučivanje. Sud je, nakon tajnog vijećanja i glasanja, 3. aprila donio presudu kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva, navode u Vrhovnom sudu. “Time se ukidaju ranija rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda i predmet vraća Višem sudu u Podgorici, kao prvostepenom sudu, na ponovno odlučivanje", piše u saopštenju i dodaje da je presudu donijelo petočlano vijeće sastavljeno od sudija Milenke Žižić, kao predsjednice vijeća, Ane Vuković, Zorana Šćepanovića, Vesne Vučković i Seke Piletić. "U situaciji kada se radi o konkurenciji zahtjeva dvije države za izručenje istog lica, a ne o sukobu zahtjeva za izručenje istog lica, kako to nalaze nižestepeni sudovi, obaveza suda je da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje okrivljenog u odnosu na svaku zamolnicu po naosob, nakon čega nadležni ministar, a ne sud, odlučuje o dozvoli i redu prvenstva izručenja“, kažu iz Vrhovnog suda u obrazloženju odluke. U tom sudu navode da "u konkretnom slučaju prvostepeni sud nije mogao donijeti rješenje u skraćenom postupku, a posebno nije mogao donijeti rješenje o izručenju, kojim dozvoljava, odnosno odbija izručenje, o čemu shodno odredbi čl.22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima odlučuje ministar pravde, kako se to osnovano zahtjevom za zaštitu zakonitosti ukazuje“. "Identičan stav je imao i Apelacioni sud Crne Gore koji je iskazao u svojim odlukama…od 14. decembra 2015.godine… od 10. novembra 2016. godine i… od 7. decembra 2020. godine“, piše u saopštenju. Vrhovno državno tužilaštvo predložilo je ranije Vrhovnom sudu da utvrdi osnovanost njihovog zahtjeva za zaštitu zakonitosti i donese presudu kojom će se preinačiti odluka Apelacionog suda, koji je 20. marta potvrdio rješenje Višeg suda o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji. Do Kvon, koga osim Južne Koreje potražuje i SAD zbog sudjenja za prevare teške desetine milijardi dolara, uhapšen je u Crnoj Gori u martu prošle godine, gdje je, nakon četiri mjeseca provedenih u zatvoru zbog falsifikovanja pasoša, nedavno smješten Prihvatilište za strance u Podgorici.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukinuto rešenje o izručenju "kralja kriptovaluta" Južnoj Koreji

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2024

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo je rešenje o izručenju Južnoj Koreji osumnjičenog za malverzacije sa kriptovalutama Do Kvona i predmet vratio podgoričkom Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.