Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost Irana zapretio da će osvetiti smrt Solejmanija

Izvor: Beta, 04.Jan.2020, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost Irana zapretio da će osvetiti smrt Solejmanija

Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost Irana zapretio je večeras da će osvetiti smrt generala Kasema Solejmanija, ubijenog po naredjenju američkog predsednika Donalda Trampa."To je bila najveća strateška greška SAD u regionu Zapadne Azije i Amerika neće lako izbeći njene posledice", navelo je to najviše iransko telo u oblasti bezbednosti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).Ranije danas, vrhovni iranski vodja ajatolah Ali Hamnei rekao je da "teška osveta čeka kriminalce" koji stoje iza napada na Solejmanija i dodao da će njegova smrt udvostručiti "otpor" Iranaca SAD i Izraelu.Ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif nazvao je američki napad izvršen u petak rano ujutru "činom medjunarodnog terorizma".Posle vesti da je Solejmani u toku noći ubijen u američkom napadu bespilotnom letelicom na aerodrom kod Bagdada, desetine hiljada gnevnih Iranaca izašle su danas na ulice Teherana i drugih gradova, odajući počast ubijenom generalu i kritikujući SAD.Solejmani (62), komandant elitne iranske jedinice Kuds, smatran je drugim najmoćnijim čovekom u Iranu, odmah iza Hamneija, navodi BBC.Na čelu Kudsa, elitne jedinice Revolucionarne garde Irana, Solejmani je bio 21 godinu, i za to vreme je predvodio iranske operacije na Bliskom istoku. Iran je u njegovo vreme ojačao Hezbolah i druge proiranske paravojne grupe u Libanu i proširio prisustvo u Iraku i ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

"Bi-Bi-Si" analizirao vojnu sposobnost Irana: Najveća opasnost preti Sudijskoj Arabiji i Izraelu

Izvor: Blic, 04.Jan.2020

Nakon što je Iran upozorio da će se osvetiti za ubistvo generala Kasema Sulejmanija u vazdušnom napadu SAD na aerodrom u Bagdadu, BBC analizira koliko veliku pretnju predstavlja ta zemlja i kolike su njene vojne sposobnosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.