Izvor: Blic, 15.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrh francuske ponude

Vrh francuske ponude

Ekstravagantni 'avantajm' deluje kao da je pobegao iz nekog eksperimentalnog centra. Ne samo zbog originalnog oblika nego i zbog neobične koncepcije koja spaja kategorije kupea i mini vena. Spoj suprotnosti rezultirao je karoserijom koja ima dimenzije i prednji deo mini vena, dvoja vrata kao kupe, ali mnogo veću kabinu od kupea. Iako zadnja sedišta nisu tesna, zbog izraženog sportskog imidža 'avantajm' bi se mogao opisati kao dvosed sa četiri sedišta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kruna svega je neobičan stepenasto odsečen zadnji deo.

Poseban utisak u zanimljivo osmišljenoj kabini stvaraju velike staklene površine, ne samo na prozorima nego i na krovu. Dovoljan je pritisak na jedno dugme i sva pokretna stakla istovremeno nestaju. Vrhunski 'avantajm' ima V6 motor od tri litra i 154 kW (210 KS), a postoje i varijante sa turbo benzincem od dva litra i turbo dizelašem od 2,2 litra. Za naše tržište predviđen je samo najjači motor i najviši nivo opreme, a cena takvog 'avantajma' je oko 32.000 evra, bez dažbina. V.L. 'Vel satis' u pratnji

Mada je spolja jednako originalan kao 'avantajm', 'vel satis', drugi 'Renoov' hit upravo prispeo na naše tržište, nije u toj meri ekstravagantan. Ova luksuzna limuzina projektovana je da bude prava soba na točkovima. Ponuda benzinskih motora obuhvata dvolitarski turbo agregat sa 122 kW (166 KS) i V6 motor sa 3,5 l i 177 kW (245 KS). Turbo dizelaši imaju 2,2 litra i 150 KS, odnosno 3 l i 180 KS. Bez dažbina, cene se kreću između 24.000 i 34.000 evra.

Pojas čuva život

Istraživanja nedavno sprovedena u Americi potvrđuju značaj primene sigurnosnih pojaseva i pokazuju da su pojasevi daleko važniji od vazdušnih jastuka. Sam vazdušni jastuk, bez pojasa, smanjuje rizik od smrti za samo osam odsto, dok pojas bez vazdušnog jastuka za 65 odsto smanjuje rizik od fatalnog ishoda.

Pojas i jastuk zajedno smanjuju rizik od fatalnih povreda za 68 odsto. Podaci se baziraju na analizi 51.000 saobraćajnih nesreća u Sjedinjenim američkim državama od 1990. do 2000. godine i odnose se samo na vozača i vazdušne jastuke montirane u upravljač vozila. V.L.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.