Vrh SPC zaseda: Početak u Pećkoj patrijaršiji

Izvor: Mondo, 14.Maj.2017, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrh SPC zaseda: Početak u Pećkoj patrijaršiji

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) je, na predlog patrijarha srpskog Irineja, doneo odluku da za danas sazove Sveti arhijerejski sabor SPC.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Manastir Pećka patrijaršija

Sveti arhijerejski sabor svečano počinje svetom arhijerejskom liturgijom činom priziva Svetog Duha u Hramu Svetih apostola u Pećkoj patrijaršiji, saopšteno je na sajtu SPC-a.

Predviđeno je da radni deo zasedanja Sabora započne u poneđeljak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 15. maja, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Odluka o Saboru donesena je na osnovu člana 59 Ustava SPC.

Prema pisanju novina, na zasedanju sinoda bi trebalo da se imenjuju mitropolit dabro-bosanske mitropolije i arhijereji niške i mileševske eparhije, u kojima je vladičanski tron upražnjen.

Osim toga, vladike će izraziti stav o zbivanjima u Makedoniji, Srpskoj i Hrvatskoj, a još nije poznato da li će biti reči o problemu u radu mešovite pravoslavno-katoličke komisije o blaženom Alojziju Stepincu, koja bi u junu trebalo da zaseda u Podgorici.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.