Vreo dan u Srbiji

Izvor: RTS, 13.Avg.2014, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreo dan u Srbiji

U celoj Srbiji na snazi je narandžasti meteo-alarm zbog veoma visokih temperatura koje se očekuju tokom dana. Lekari građanima savetuju da ne izlaze napolje u najtoplijem delu dana, da se lagano oblače i piju mnogo tečnosti.

U Srbiji je u 16 časova najviša temperatura izmerena u Ćupriji i Leskovcu – 36 stepeni, dok je u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kuršumliji, Valjevu, Kruševcu i Vranju zabeleženo 35 stepena.

Lekari svim građanima savetuju da izbegavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << boravak na suncu u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 časova.

Uz to, savetuje se oblačenje lagane odeće i unošenje dovoljnih količina tečnosti u organizam.

Vozačima se savetuje dodatni oprez, jer visoke temperature utiču na koncentraciju.

Direktor Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije dr Arsen Ristić, gostujući u Dnevniku RTS-a, upozorio je da su nagle promene vremena uvek stres za kardiovaskularni sistem.

Tokom protekla 24 sata u Internističkoj ambulanti Urgentnog centra bilo je čak 128 intervencija.

Dr Ristić savetuje hroničnim bolesnicima da redovno uzimaju terapiju, da se polako prilagođavaju spoljnoj temperaturi i da izbegavaju fizičke napore na ekstremno visokim temperaturama.

Posebno napominje da u klimatizovanim prostorijama razlika u odnosu na spoljnu temperaturu ne bi trebalo da bude više od pet stepeni.

Poseban rizik pri ekstremno visokim temperaturama predstavlja i prekomerno unošenje alkohola.

Dr Ristić upozorava da je cela flaša od 0,7 litara žestokog pića smrtonosna doza.

"Drugo, mnogo alkohola odjednom, kada su spoljašnji uslovi nepovoljni, mogu da budu okidač za različite vrste aritmija, čak i kod ljudi koji imaju strukturno zdravo srce. Te aritmije nisu opasne kada kratko traju, ali kada se produže na više sati ili više dana mogu da izazovu teške komplikacije kakva je moždni udar", napominje direktor Klinike za kardiologiju.

Danas se na području cele zemlje, prema prognozi meteorologa, očekuje da maksimalna temperatura vazduha mestimično dostigne 37 stepeni.

Pretežno sunčano i veoma toplo vreme očekuje se i u Beogradu sa najvišom dnevnom temperaturom oko 35 stepeni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.