Vreme za pomirenje i evropsku budućnost,ne za radikalizaciju

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Avg.2015, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme za pomirenje i evropsku budućnost,ne za radikalizaciju

Poslanik Evropskog parlamenta Franc Bogovič podržava inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića za uspostavljanje zajedničkog dana sećanja na sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije, jer je, kaže, krajnje vreme za pomirenje i budućnost na osnovu evropskih vrednosti u regionu.

"Većina ''običnih ljudi'' u zemljama bivše Jugoslavije traži da živi u miru i prosperitetu. Političari bi trebalo da slušaju njih, a ne pojedinačne, ali veoma glasne nacionalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << grupe koje zagovaraju razne političke izbore", rekao je Bogovič za Tanjug.

Slovenački parlamentarac je uveren da se ne sme dozvoliti da sadašnje generacije, ali i generacije naše dece i unuka, ostanu zarobljenici "grča od prethodnih tragedija":

"Trebalo bi da radimo zajedno, družimo se, razumemo i sarađujemo na zajedničkim projektima", rekao je Bogovič.

Odbijanje Vučićeve inicijative, kad je reč o Hrvatskoj, Bogovič vidi u kontekstu unutrašnjih zbivanja u toj zemlji.

Prema njegovim rečima, hrvatska predizborna kampanja je očigledno već pregrejana, a bez dobrih rešenja za privredni razvoj i bolji svakodnevni život građana, zbog čega, kaže, "politički spas traže u spoljnoj politici i politici prema susednim zemaljima":

"Ja sam iznenađen što se sve hrvatske političke stranke radikalizuju na nacionalističkoj tematici. Nisam mogao zamisliti da će Hrvatska posle dve godine u EU biti više nacionalistička, nego kad je ušla u EU. I da će u 2015. godini hrvatski HRT pozivati u Knin na zabavu sa pevačem Markom Perkovićem Tompsonom", rekao je Bogovič.

On je uveren da se Hrvatska takvim nacionalizmom udaljava od EU.

Upitan da li je možda reč o tome da odnos prema Srbiji, koju neki u regionu smatraju glavnim krivcem za događaje 90-ih godina, nađačava ideju pomirenja koja je u osnovi Vučićeve inicijative, Bogovič odgovara da su za te događaje odgovorni pojedinci, kao i oni politički pojedinci koji su bili kreatori deja i vođe zločinačke politike, nezavisno od nacionalnosti.

"Ni jedan narod kao takav nije kriv zbog takve politike svojih vođa, a ni za zločine koji su se desili. Ti pojedinci bi trebalo, bez obzira na nacionalost, da odgovaraju pred sudom, a narodi bi trebalo da oproste i sarađuju. Ljudi nisu krivi za ono što političari, pojedinci zakuvaju", navodi Bogovič, inače potpredsednik neformalne grupe "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu.

On je naveo da apsolutno podržava svakog Hrvata, Bošnjaka ili Srbina koji predlaže inicijativu za pomirenje posle tragičnih događaja devedesetih godina na zapadnom Balkanu.

"Podržavam i svakog Slovenca, nezavisno kojoj političkoj opciji pripada, koji se angažuje za pomirenje u Sloveniji, koji kao narod tražimo među sobom zbog događaja u Drugom svetskom ratu", rekao je Bogovič.

Govoreći o odnosima u regionu, posebno sa aspekta stabilnosti, Bogovič kaže da je svim zemljama potrebno pomirenje, sećanje, ali istovremeno i oproštaj.

"Treba da radimo sve suprotno od onoga što je radila politika koja je dovela do rata. Trebalo bi da se ponašamo na osnovu evropskih vrednosti, a to su mir, poštovanje, razumevanje drugih naroda, i da radimo na zajedničkim projektima", rekao je Bogovič.

On je naveo da "primitivna nacionalistička politika" nije u evropskom duhu ni u jednoj zemlji regiona, pa ni u Hrvatskoj u kojoj se, navodi, u vreme predizborne kampanje radikalizuje nacionalizam sa elementima ustaške politike.

"Nadam se da to intimno znaju i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović. Voleo bih kad bi se njih dvoje takmičili ko će biti veći ''otac'' ili ''majka'' evropske mudrosti, mira i poštovanja", rekao je Bogovič.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.