Izvor: B92, 29.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme za odbranu značajno za ishod suđenja Miloševiću

Hag -- Advokati Stiven Kej i Branislav Tapušković, koji suđenje bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću prate u funkciji prijatelja suda, dobili su odobrenje da se žale na odluku sudskog veća kojom se Miloševiću ostavlja rok od tri meseca za pripremu izvođenja dokaza odbrane, prenosi dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić. Prijatelji suda smatraju da bi odluka tročlanog sudskog veća da po okončanju dokaznog postupka Tužilaštva proglasi pauzu od tri meseca kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi se optuženi pripremio za početak iznošenja svojih dokaza, kao i nalog Miloševiću da u roku od mesec i po dana od pomenutog momenta dostavi spisak svojih svedoka, sažetke njihovog svedočenja i način na koji će svedočiti, mogla da se odrazi na pravičnost suđenja.

U podnesku prijatelja suda skreće se pažnja da se Milošević usprotivio ovakvoj odluci sudija tvrdeći da je vreme određeno za pripremu odbrane nedovoljno i da on ne može da počne sa pripremama za nastavak procesa ranije, još dok traje izvođenje dokaza Tužilaštva, budući da sam ispituje sve njihove svedoke. Prijatelji suda skreću pažnju da se optuženi nalazi u pritvoru, što otežava njegov rad, baš kao što se na dinamiku pripreme odbrane odražavaju i Miloševićevi zdravstveni problemi.

"Ukoliko se dogodi da optuženi ne bude u stanju da se adekvatno pripremi za odbranu, proces koji se vodi protiv njega mogao bi se smatrati nepravičnim, a Žalbeno veće bi moglo naložiti da se slučaj ponovi," piše u podnesku prijatelja suda koji potpisuje Britanac Stiven Kej.

Prijatelji suda zaključuju da pravilna procena potrebnog vremena koje treba ostaviti Miloševiću da se pripremi za nastavak suđenja može biti "veoma značajna za konačni ishod suđenja." Ako se optuženom i njegovim savetnicima ne omogući dovoljno vremena za pripremu odbrane, do kraja suđenja Tužilaštvo bi moglo dobiti priliku "da pogrešno dokaže neke optužbe", jer optuženi na njih jednostavno neće stići da odgovori, smatraju prijatelji suda.

"Sudsko veće, kome bi bili predstavljeni pogrešni, nepotpuni ili loše pripremljeni dokazi, moglo bi biti navedeno da donese pogrešne zaključke. Pitanje pripremljenosti Odbrane može dovesti i do 'izigravanja pravde' ukoliko trajanje suđenja bude u neskladu sa potrebama predmeta," zaključuju prijatelji suda.Inače, trojica advokata u procesu koji se vodi protiv Miloševića, imenovani sa zadatkom da pomognu da suđenje bude pravično u uslovima kada se optuženi brani sam, i do sada su se suprotstavljali nekim odlukama sudija, ali je ovo prvi put da ulažu i zvaničnu žalbu na odluku koje je donelo tročlano sudsko veće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.