Vreme ne pogoduje ozimim usevima

Izvor: RTS, 20.Feb.2017, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme ne pogoduje ozimim usevima

Jutarnji mrazevi i promenljive dnevne temperature ne pogoduju ozimim usevima u šabačkom kraju. Stručnjaci poljoprivrednike savetuju da sačekaju sa prihranom žita, dok se vreme ne stabilizuje.
Marko Gligorić iz Šapca, pešnicu je u novembru, posejao na tri hekatara. Mrazevi su je kaže oštetili, a zbog lošeg vremena, usev još nije prihranio.

"Još nismo bacili đubre, zbog nemogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ulazka mehanizacije u njivu, jer je vlažan teren. Za par dana trebali bi da obavimo đubrenje, morali bi zbog kvaliteta žita dva puta da bacimo đubre u manjim količinama", kaže Marko Gligorić iz Šapca.
Goran Kuzmanović, ozima žita seje samo zbog plodoreda. Zadovoljan je stanjem pšenica koju je prihranio amonijum nitratom.
"Imamo tu oko šest hektara pšenice, nešto sam tu gde je kvalitetnija prihranio, oko 100 kilograma azota po hektaru. Sadašnja situacija nije loša, videćemo malo kada otopli, kada bude počela vegetacija, šta je izmrzlo, šta nije. Ima štete na usevima", kaže Goran Kuzmanović iz Šapca.
Zbog mrazeva, na brojnim parcelama izostalo je bokorenje žita. Kada se dnevne temperature stabilizuju, agronomi poljoprivrednike savetuju da na lošijim zemljištima prihranu obave u dva navrata.
"Temperatura je uslov svega, čekaćemo još malo neki temperaturu, da izađemo iz ovog minusa, i kada ona skupi odredjeni broj sunčanih sati, ona će se videti, krenuće u vlatanje, i tad ćemo, ništa se ne kasni, prosto tada ćemo krenuti u primenu azotnih djubriva, koji je potencijal prinosa, to je sigurno", kaže Darko Simić,  PSSS Šabac.
Stručnjaci dodaju i da se poljoprivedici obavezno konsultuju sa njima o količini đubriva kojom planiraju da prihrane ozime useve. Zbog nepovoljnog vremena, izvesno je da će na polovini parcela u šabačkom kraju prinos biti umanjen do 15 odsto.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.