Vreme je za kućne poslove

Izvor: Blic, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme je za kućne poslove

Obavljanje kućnih poslova je veoma važna vaspitna mera u odrastanju mališana jer im pomaže ne samo da steknu osećaj odgovornosti, već i da shvate značenje reči obaveza. Osim toga, obavljanje kućnih poslova čini da se deca osećaju kao veoma važan i koristan deo porodice.

Već u uzrastu od dve do tri godine dete je spremno da samo uradi sledeće zadatke: odabere odeću, obuče se, pospremi igračke i složi knjige na policu. Što se kućnih poslova tiče, možete mu dati da nahrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kućnog ljubimca i da vam iz druge prostorije donese neki predmet koji je lagan i siguran. Zajedno možete da brišete prašinu, sto i druge njemu dostupne površine, postavite sto za ručak i kuvate. Ako je reč o detetu uzrasta od četiri do pet godina, ono već može da stavi nošenu odeću u korpu za prljav veš, da stavi čistu odeću u fioke i da raspremi sebi krevet.

Uz male trikove, raspremanje i čišćenje možete da pretvorite u zabavu u kojoj će vam vreme brzo proći, a vi i vaš mališan nećete ni primetiti koliko ste posla obavili.

- Pustite veselu pesmu, dajte detetu četku za brisanje prašine i recite mu: „Da vidimo možeš li da obrišeš prašinu s ovih polica do kraja pesme."

- Takmičite se sa detetom ko će brže da počisti sto nakon doručka. Nakon nekoliko jutara, pustite dete da pobedi i recite mu: „Kako si brz, bravo! Želim da ti odsada budeš zadužen za čišćenje stola svako jutro." Znajući da najbolje obavlja određeni zadatak, dete će dobiti osećaj važnosti i sigurnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.