Vreli toplotni talas VLADA SRBIJOM i ŠOKIRA ORGANIZAM: Uz vrelinu i jedan uređaj nas može dovesti do SMRTI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2019, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreli toplotni talas VLADA SRBIJOM i ŠOKIRA ORGANIZAM: Uz vrelinu i jedan uređaj nas može dovesti do SMRTI!

I ranije je bilo dana sa temperaturom 35+

Prosečan broj dana sa temperaturom višom od 35 stepeni u Beogradu je pet, a ovog leta ih je do sada bilo tri, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Todorović je napomenuo da je njegovo zapažanje tokom godina da sve više građana koristi klima-uređaje.

- Oni su se obezbedili za to svoje malo mesto, ali kada izađu u prirodu, gde je temperatura normalna, onda njihov organizam trpi neku vrstu šoka i čini im >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se da je toplije nego što jeste - objašnjava Todorović.

Navodi da meteorološki podaci postoje za Beograd 130 godina i da se vidi da je bilo vrućina i ranije, pa je jednom u septembru izmereno čak 42 stepena.

Navodi da prosečne temperature od 10, 15. avgusta počinju da padaju. Nekada se govorilo se "od Svetog Ilije, sunce sve milije", što Todorović ocenjuje kao nasleđe koje ima smisla.

Navodi da prosečne temperature od 10, 15. avgusta počinju da padaju, ali se dešava da bude toplo i krajem avgusta, pa i početkom narednog meseca.

Vreme je u avgustu veoma suvo, nema padavina, što Todorović naziva kompenzacijom u odnosu na jun i jul, kada je vlažnost bila velika. Vremenska prognoza sve više zanima ljude, u štampi su se pojavile skoro apokaliptične prognoze za oktobar i novembar, ali Todorović kaže da mediji prenaglašavaju događaje.

- Neće biti apokalipse, to je izvesno - poručio je Todorović.

Hitna pomoć danas je imala 40 intervencija na javnim mestima, a ukupno 120 poziva od sedam sati. Todorović savetuje ljudima da se drže hladovine.

U sredu se u Srbiji očekuje sunčano i vrlo toplo, sa najnižom temperaturom od 14 do 22, a najvišom od 33 do 35 stepena. U četvrtak i petak se očekuje blagi pad temperature na 32 stepena.

Suvo i toplo vreme će se zadržati do kraja meseca, a možda se nastavi i u septembru.

BONUS VIDEO: OAZE HLADOVINE: Vreli talas zapljusnuo je Srbiju, ali na ovim mestima možete pronaći OSVEŽENJE (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.