Vrela kupka, gojaznost, tesan veš... Otkrijte šta sve “ubija” spermatozoide

Izvor: Kurir, 17.Jan.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrela kupka, gojaznost, tesan veš... Otkrijte šta sve “ubija” spermatozoide

Hranite se zdravo, redovno vežbate, a još uvek ne dolazi do začeća? Pogledajte koji faktori mogu negativno uticati na spermatozoide.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Yumama.com

Kada je u pitanju začeće, mnogo je toga što može da ga ugrozi – alergija na spermatozoide, loš kvalitet jajnih ćelija, neefektivna sperma...

Međutim, rezultati brojnih istraživanja su pokazali da je kod jednog od deset parova koji imaju poteškoće da se ostvare kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << roditelji u čak 30 odsto slučajeva problem u muškarcu.

Iako telo muškarca dnevno proizvede više miliona spermatozoida (dok se kod žena oslobodi samo 300-400 jajnih ćelija tokom čitavog života), spoljni faktori mogu uticati na njihovo zdravlje, a budući da je ćelijama semene tečnosti potrebno 75 dana da sazru – bilo kakvo oštećenje može biti uzrok neplodnosti.

Temperatura

Ljudski testisi ne funkcionišu pravilno ukoliko nisu sposobni da ostanu hladniji od ostatka tela. Srećom, anatomija muškog tela omogućava udaljenost testisa od ostatka, zahvaljujući čemu njihove temperature ne moraju biti iste. “Ukoliko temperatura testisa dostigne temperaturu veću od 36,6 stepeni Celzijusovih, stvaranje spermatozoida će se značajno smanjiti”, objašnjava dr Hal Denzer, specijalista za neplodnost iz Losa Anđelesa.

Vrele kupke

Kako su pokazali rezultati istraživanja sprovedenog 2007. godine, 30 minuta u kadi punoj vrele vode privremeno negativno utiče na proizvodnju spermatozoida.

Groznice

Kada znamo da muškarac nije nedavno uživao u vrelim kupkama, nije pušač, a ne nosi uske pantalone, prvo pitanje koje takvom pacijentu postavi dr Kurt Vorton iz San Franciska jeste: “Jeste li bili bolesni u protekla tri meseca?”. Naime, naučno istraživanje sprovedeno 2003. godine pokazalo je da se stvaranje spermatozoida može smanjiti i za 35 procenata u periodu nakon groznice.

Laptop

Sudeći po istraživanju naučnika Univerziteta u Njujorku, postoji direktna veza između korišćenja laptopa i povišene temperature u predelu skrotuma. U ekstreminim slučajevima, može doći i do povećanja od 35 stepeni! To, svakako, nepovoljno utiče na spermogenezu, pa ako pokušavate da se ostvarite kao roditelj, odložite svoj laptop.

Tesan donji veš

Kako, pomalo u šali, ističe dr Kurt Vorton, Škoti se s razlogom često hvale svojom plodnošću – njihovi kiltovi ne stežu testise, zbog čega ništa ne šteti njihovim testisima. “Bokserice su bolji izbor od tesnog donjeg veša ako muškarac proizvodi manje spermatozoida. Ali to verovatno nema prevelik uticaj ako je broj spermatozoida normalan”, smatra dr Hal Denzer.

Varikozne (proširene) vene

Oko 15 odsto muškaraca ima varikocelu, proširenu spermatičnu venu s leve strane testisa. Kada telo muškarca proizvodi manje semene tečnosti, lekari preporučuju operaciju. Naime, varikocela deluje na stvaranje sperme time što utiče na protok krvi.

Genetski poremećaji

“Abnormalnosti hromozoma mogu dovesti do ozbiljnog manjka spermatozoida ili stanja u kojem se oni više uopšte ne stvaraju”, kaže dr Poter.

Mobilni telefoni

Stručnjaci još uvek nisu saglasni oko toga koliko negativno ovi aparati utiču na spermogenezu. Istraživanje iz 2008. godine je pokazalo da muškarci koji mobilni telefon koriste više od 4 sata dnevno imaju značajno manje spermatozoida, koji nisu dovoljno pokretni i formirani. Zbog toga se preporučuje da muškarci ne nose mobilne telefone u džepovima, ne bi li tako makar malo smanjili dejstvo zračenja. S druge strane, naučna istraživanja koja se tiču uticaja mobilnih telefona obično se sprovode na manjem broju učesnika, pa ima i stručnjaka koji se ne slažu da su ovi aparati toliko negativni.

Gojaznost

“Gojaznost se povezuje s povećanim stvaranjem ženskog hormona estrogena, smanjenim brojem spermatozoida, seksualnom disfunkcijom i neplodnošću”, kaže dr Danijel A. Poter iz kalifornijskog Reproduktivnog centra ’’Hantington’’. Ipak, stručnjaci ističu da samo muškarci sa značajnim viškom kilograma mogu imati manju verovatnoću da se ostvare kao očevi zbog gojaznosti.

Nezdrav životni stil

“Duvan, alkohol i marihuana mogu naškoditi seksualnoj funkciji”, kaže dr Poter, koji svojim pacijentima preporučuje da ograniče ili potpuno izbegnu korišćenje štetnih supstanci kada pokušavaju da postanu roditelji. Alkohol, naime, negativno utiče na kvalitet sperme, marihuana na broj spermatozoida, a cigarete i na njihovu pokretljivost.

Sa sajta Yumama.com preporučujemo još:

18 saveta za uspešno začeće

Zdravlje muškaraca: Oblik lica povezan s njegovom plodnošću?

Želim bebu: 10 grešaka koje mogu da utiču na začeće

Omiljeni muški napitak negativno utiče na plodnost

6 namirnica za lakše začeće

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.