Vređaju ih i napadaju pijani mladići

Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vređaju ih i napadaju pijani mladići

Kikinda - Kolegijum hirurga Opšte bolnice Kikinda zatražio je od lokalne samouprave da skrati radno vreme kafića tokom leta, jer im tokom vikenda dolazi sve više povređenih, ali i pijanih mladih ljudi. Hirurzi Gojko Ljuboja i Milan Mitrić, koji je i odbornik u Skupštini opštine, kažu da im vikendom, najviše od ponoći do ranih jutarnjih sati, dolaze mladi sa raznim tegobama, ali i alkoholisani, koji često vređaju i napadaju lekare i medicinske sestre, u noćnoj smeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Lekari smatraju da je ovakvo ponašanje mladih Kikinđana posledica produženog radnog vremena ugostiteljskih objekata. Naime, kafići i ostali lokali od februara ove godine vikendom rade do tri sata ujutro.

- Ovakvo ponašanje posebno je izraženo tokom letnjih meseci, a broj povređenih mladih ljudi povećan je u danima vikenda. Pošto nam takvi pacijenti dolaze najviše od ponoći do ranih jutarnjih sati, smatramo da je to posledica produženog radnog vremena ugostiteljskih objekata i preterane konzumacije alkohola. Posebno ukazujemo na to da smo mi lekari i sestre, tokom noćnih dežurstava izloženi vređanju, maltretiranju i fizičkim napadima takvih pacijenata - upozorili su Ljuboja i Mitrić.

Zbog učestalosti agresivnog ponašanja omladine, kikindski hirurzi zatražili su od kolege, dr Dušana Kolarovića, koji je član Opštinskog veća za zdravstvo, pomoćnice predsednika opštine Gordane Bulatović i načelnika Opštinske uprave Branka Ljuboje, da organizuju sastanak sa predstavnicima policije kako bi se i oni izjasnili o ovom problemu i uključili u njegovo rešavanje.

Povodom inicijative lekara da se skrati radno vreme kafića i ostalih ugostiteljskih objekata iz lokalne samouprave najavljeno je organizovanje javne rasprave u kojoj bi trebalo učestvuju pripadnici policije, učenički parlamenti, Savet za mlade, roditelji, prosvetni i zdravstveni radnici i vlasnici ugostiteljskih i trgovinskih radnji.

- Do početka nove školske godine biće zauzet zajednički stav o radu ugostiteljskih objekata, ali i o rigoroznijoj kontroli rada kafića, kao i prodaji pića posle 23 sata maloletnim osobama - najavljeno je iz opštine.

Napadaju i policajce

Međutim, nisu samo lekari izloženi napadima pijanih mladića, već i policajci doživljavaju slične neprijatnosti. Tokom maja i juna ove godine mladi su narušavali javni red i mir ispred kafića „Prestiž”, „RiS” restorana „Bela vila”, i istovremeno su ometali policajce u obavljanju službene dužnosti. Kod pojedinih mladića policija je pronašla i nož. Policija je zabeležila i jednu tuču mladića u maju na Gradskom trgu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.