Vrbašanin uspešan kondicioni trener u dva sporta (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2018, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrbašanin uspešan kondicioni trener u dva sporta (AUDIO)

Nenad Njaradi već godinu dana radi kao glavni kondicioni trener španskog prvoligaša “Alavesa”, a svaku pauzu od klupskih obaveza koristi za odmor u rodnom gradu, gde je napravio prve sportske i trenerske korake. 

Karijeru kondicionog trenera gradio je godinama, a danas kaže da živi svoj san jer od jula prošle godine kada mu se pružila prilika da radi kao glavni kondicioni trener španskog fudbalskog prvoligaša "Deportivo Alavesa", čije je sedište u baskijskom gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vitoria.

Pre fudbala Njaradi se kao kondicioni trener bavio rukometom u brojnim reprezentacijama i klubovima.

"Sama promena sporta izazivala mi je strah jer nisam znao da li ću moći da opravdam poverenje koje mi je ukazano", kaže Nenad i dodaje da je srećna okolnost bila činjenica da nije počeo kao glavni kondicioni trener, već kao trener za individualni rad i oporavak.

Kada je dolazio u špansku "la ligu", Njaradi je očekivao mnogo jer je reč o jednoj od najjačih liga sveta sa vrhunskim uslovima za rad, a njegov Alaves sezonu je završio na 14. mestu.

On kaže da je sistem u Deportivo Alavesu postavljen tako da bez obzira na odlazak glavnog trenera i njegovog stručnog štaba, klub ima svoj sistem praćenja opterećenja na treningu, medicinsku službu, nutricioniste, psihologe i kondicione trenere.

"Tendencija je da se što više radi sa loptom, ali tu postoji problem kako taj rad izmeriti, te se stoga poslednjih godina pojavljuju nove tehnologije, tj. uređaji koji mere sve što se dešava na treningu", objašnjava Njaradi.

On dodaje da je reč o merenju: metraže, vremena, ubrzanja i usporavanja; te da se rezultati upoređuju sa zahtevima na utakmici, pa se na taj način planira.

Pre trenerske Nenad Njaradi je imao uspešnu sportsku karijeru u atletici, a bio je i reprezentativac Savezne Republike Jugoslavije i SCG do 2000. godine.

"Prvi ozbiljniji trenerski posao dobio sam 2006. godine kada sam sa kadetskom reprezentacijom Srbije išao na Evropsko prvenstvo u Estoniju, zatim sam radio u Egiptu, Bahreinu i Iranu, kao i u rukometnim klubovima "Bosna" i "Vardar" sa kojima sam učestvovao u Ligi šampiona", kaže Njardi i dodaje da je u rukometu prošao kroz sva takmičenja, osim Olimpijade, te da se na kraju tog puta pojavila ponuda španskog kluba.

Kada je reč o fizičkoj spremi igrača i uslovima za igru, od nastupajućeg Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji Nenad Njaradi očekuje vrhunsku i atraktivnu igru.

"Uslovi će biti humaniji u odnosu na prethodno svetsko prvenstvo jer je manja udaljenost između gradova u kojima se odigravaju utakmice", kaže Njaradi i ističe da je na prethodnom Svetskom prvenstvu u Brazilu vladala velika vlaga i visoke temperature ali i da su postojale velike temperaturne razlike između gradova domaćina.

On dodaje da u Rusiji neće biti takvih izazova, te da će igračima u tom smislu biti lakše.

"Najbolje će proći one reprezentacije čiji su igrači najmanje "potrošeni" prethodne sezone jer je kod pripreme za takva takmičenja najveći problem pronaći balans između oporavka i treninga", objašnjava Njaradi.

Naš sagovornik ističe da je potpuno posvećen obavezama u sadašnjem klubu, ali da bi mu profesionalni izazov kao kondicionom treneru bio eventualni angažman u još većim klubovima "liga 5" ili košarkaškoj NBA ligi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.