Vranjanci spremni za zimu

Izvor: RTS, 24.Dec.2015, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranjanci spremni za zimu

Vranjanci su mislili na zimu. Na vreme su obezbedili ogrev, jer se 80 odsto njih greje na drva. U tom gradu uspešno posluje i preduzeće za proizvodnju peći Alfa plam. Najveći su izvoznik u Pčinjskom okrugu, 60 do 70 odsto proizvodnje plasiraju na evropsko tržište.
Postavljene ciljeve ostvaruju. Bilans ove godine je 150 novozaposlenih i dva nova pogona, za proizvodnju peći na pelet i montaža. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Oko 20 hiljada kvadrata novog prostora smo napravili, da smo investirali jako puno u mašinski park i u linije za montažu. U ovom trenutku smo zaključili i nove ugovore na sedam i po miliona novih mašina", kaže Miroljub Aleksić, predsednik Alko grupe.
Iz godine u godinu proizvodnja raste. Ove je za deset odsto bila veća u odnosu na prethodne. Peći iz Alfe odlaze u 40 evropskih zemalja.
"Izuzetno jaka italijansko i nemačko tržište. Mogu reći da u kategoriji štednjaka na drva držimo 18 posto učešća u Nemačkoj, što je za pohvalu za bilo koju srpsku kompaniju", kaže Goran Kostić, generalni direktor Alfa plama.
U Alfi je zaposleno 900 ljudi, a prosečna plata je 52 hiljade dinara što je duplo više od proseka u metalskoj industriji. Preduzeće su posetili predstavnici Privredne komore Srbije i Kosova i Metohije.
"Jedan ovako veliki sistem u Vranju je dobar za celu okolinu, jer on upošljava i pravi novu vrednost i on potražuje i trebaju mu proizvodi od malih i srednjih proizvođača", kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
"Ovi proizvodi skoro 80 posto su u tržištu Kosova. Postoji namerna ta percepcija i ovo što sam video ne da je samo kvalitetno, već jednostavno ovo su evropski proizvodi, što nas čini srećnim da mogu da se nađu na našem tržištu", kaže Safet Grdđaliju, Privredna komora Kosovo.
I naredne godine Alfa planira da širi proizvodnju. Otvoriće još jedan pogon za varenje kotlova i uposliti nove radnike.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.