Vraćamo se da sledimo primer naših prethonika Taudera istakao da je poseta Srbiji vrlo značajna i prijateljska

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024, 19:58

"Vraćamo se da sledimo primer naših prethonika" Taudera istakao da je poseta Srbiji vrlo značajna i prijateljska

Nove ekonomske saradnje sa CAR.

Predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera rekao je danas da je ova radna, ali i prijateljska poseta Srbiji, značajna zbog postavljanja veze koja će razviti plodnu saradnju koja je postojala još u vreme Jugoslavije.

- Zahvaljujem na izuzetnoj dobrodošlici, prema meni i mojoj delegaciji. Ovde je počelo proleće, čini mi se, i pupoljci su sumbol onoga što se rađa među nama. Veliku počast odajem slavnom Josipu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Brozu Titu, veliki zagovornik našeg naroda. Zajedno je sa ostalim osnivačima Pokreta nesvrstanih uspeo da izvrši veliki uticaj i da okupi veliki broj zemalja. On je pokrenuo prvu saradnju između moje zemlje i Jugoslavije, koja je donela mnogo- rekao je Tuaderu na konferenciji nakon potpisivanja brojnih sporazuma o saradnji dve zemlje. 

 Pohvalio je, kako je rekao "vođstvo moderne Srbije" na Balkanu i rekao da to otvara nove perspektive saradnje u svim oblastima zajedničke interakcije u eri globalizacije, kada postoje veliki geopolitički, geostrateški i geoekonomski i drugi izazovi.

Tuadera je ocenio da "se diže novi dan" nad prijateljskim i istorijskim odnosima između Centralnoafričke Republike i Republike Srbije.

- Posle više godina hibernacije, došao je trenutak da ponovo pokrenemo ekonomsku, socijalnu, kulturnu i stručnu saradnju između naše dve zemlje - rekao je Tuadera.

Prema njegovim rečima, slavne decenije kada su CAR i SFRJ najviše sarađivale, sedamdesetih i osamdesetih, ostavile su neizbrisive utiske u sećanjima mnogih njegovih sunarodnika.

- To je bila slavna decenija i tada su bile otvorena diplomatska predstavništva u obe zemlje i mnogi ekonomski projekti, društveni i kulturni projekti su bili realizovani i to na ponos oba naroda. I kako se lepe uspomene nikad ne gube, evo nas opet kod vas, vraćamo se da sledimo primer naših prethodnika - poručio je Tuadera.

On je istakao značaj učešća Srbije i njene vojske i  u mirovnim snagama u Ujedinjenim nacijama i iskoristio priliku da pomene doktorku Oliveru Jovanović, koja je umrla od malarije u toj zemlji, gde je bila, kako bi pomagala tamošnjem narodu.

Tuadera je naveo da ova poseta predstavlja volju njegove zemlje da još više otvori svoje granice za srpske investitore.

- Od sada pa nadalje, Centralnoafrička Republika i Republika Srbija praktično i nemaju neke međusobne granice, osim što postoji zaista ta geografska distanca, ali ako mi imamo dovoljno volje, ta geografska razdaljina neće biti prevelika - zaključio je Tuadera.

Izvor: Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.