Vraćaju se i zovu se MiG-31BM

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 06:59

Vraćaju se i zovu se MiG-31BM

Ruskom Ministarstvu odbrane isporučena flota obnovljenih i unapređenih lovaca presretača MiG-31, potvrdila je pres-služba.

Avione je obnovio vazduhoplovni kombinat "Sokol", podružnica Ujedinjene avio-kompanije.

Projekat je realizovan po državnoj odbrambenoj narudžbini, a renovirani avioni su otpremljeni na svoje aerodrome.

Poboljšani lovci se vraćaju u aktivnu službu ne samo sa netaknutim originalnim performansama leta, već i sa proširenim funkcijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sposobnostima, što je svedočanstvo inovativnog pristupa korporacije, prenose Novosti.

Kao sastavni deo ruskog sistema protivraketne odbrane, presretači MiG-31 imaju zadatak da unište krstareće i balističke rakete na bilo kom opsegu visine. Njihova napredna tehnologija omogućava im da otkriju i unište satelite, stelt avione pete generacije, bespilotne letelice i nisko leteće ciljeve koji prate putanju leta koja obgrljuje teren.

Trenutno vojska dobija nadograđenu verziju aviona MiG-31BM. Značajno je da su ovi presretači opremljeni novim sistemom kontrole oružja i radarskim stanicama tokom procesa modernizacije. Ovaj napredni sistem olakšava otkrivanje ciljeva na udaljenosti do 320 km i omogućava njihovo uništavanje na udaljenosti od 280 km. Štaviše, MiG-31BM može da nadgleda do deset vazdušnih ciljeva i istovremeno da pogodi šest od njih.

Avioni MiG-31BM spremni su za misije na visinama većim od 20.000 metara i pri brzinama do neverovatnih 3.000 km/h, pokazujući njihov ogroman potencijal u savremenom ratovanju.

Dva unapređena lovca presretača MiG-31BM isporučena su ruskom Centralnom vojnom okrugu na Krasnojarskoj teritoriji prošlog decembra, navodi EurAsian Times. Njihova specifična varijanta ostaje nepoznata i dovela je do spekulacija da bi to mogla biti verzija MiG-31BM.

MiG-31BM, napredna verzija originalnog MiG-31 Foxhound, može uništiti krstareće rakete na malim visinama. Može da bude opremljen raznim ruskim raketama i istovremeno presreće do 24 cilja.

Trenutno Rusija ima oko 90 lovaca MiG-31BM. Bez informacija o varijanti ili broju nadograđenih MiG-ova 31, teško je znati da li je bila dodatna pošiljka MiG-31BM.

Stručnjaci spekulišu da je MiG-31 možda nadograđen na varijantu MiG-31K, koja nosi hipersonične rakete Kinžal. Na primer, veteran indijskog ratnog vazduhoplovstva Vijainder K. Thakur sugeriše da su MiG-31 možda nadograđeni da nose hipersonične rakete.

Nabavka dodatnih presretača MiG-31 mogla bi poboljšati borbene sposobnosti VKS. Avion se dobro pokazao u rusko-ukrajinskom sukobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.