Vožnja na autogas: novi trend u Hrvatskoj

Izvor: Southeast European Times, 21.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vožnja na autogas: novi trend u Hrvatskoj

Dok cene sirove nafte rastu, hrvatski vozači traže alternativu benzinu.

21/07/2008

Kristina Ćuk za Southeast European Times iz Zagreba – 21/07/08

Cena benzina u Hrvatskoj dostigla je 1,30 evra za litar -- što je najviša cena ikada -- i preti da nastavi sa rastom, ali cena tečnog petrolejnog gasa (LPG) ili autogasa, ostaje 0,45 evra za litar. Zato ne čudi što oko 30.000 Hrvata vozi na autogas i što se taj broj postojano povećava, kažu iz hrvatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Ministarstva za zaštitu životne sredine, prostorno planiranje i izgradnju.

U svom planu za zaštitu i poboljšanje kvaliteta vazduha, ministarstvo procenjuje da će do 2010. godine 150.000 vozača u Hrvatskoj preći na autogas.

Oni su deo svetskog trenda. Zemlje koje se prilično razlikuju, kao što su Pakistan, Australija i Tajvan, beleže porast interesovanja za LPG sisteme.

Trenutno u Hrvatskoj postoji 90 stanica koje snabdevaju autogasom. Gurnut uza zid visokim cenama benzina, sve veći broj vozača prebacuje svoje automobile na autogas. Potražnja za LPG sistemom je toliko velika da vozači nedeljama čekaju ugrađivanje.

Sistem za autogas košta otprilike 1.000 evra, što se brzo vrati, jer je cena autogasa samo delić cene benzina. Na kraju sistem za autogas uštedi oko 60 odsto goriva, u poređenju sa konvencionalnim motorom koji sagoreva benzin.

Vozači koji koriste finansijski povoljan sistem za autogas kažu da se ta investicija isplati posle oko 20.000 km vožnje. Automobil koji godišnje pređe 40.000 kilometara sačuvaće svom vlasniku, prema nekim proračunima, dovoljno da kupi novo vozilo.

Ali to nisu jedine prednosti. Automobili koji rade na autogas smanjuju zagađenje životne sredine, s obzirom da autogas ne sadrži olovo ili sumpor. Pored toga, emisija ugljen-monoksida je pola emisije benzina, sa čak još manje ugljen-dioksida. U suštini, autogas je čisto fosilno gorivo.

Životni vek motora automobila na autogas generalno je duži. Međutim, to nije slučaj kod nekih modela, kojima su potrebne brojne popravke ako rade na autogas.

Drugi vozači snalaze se mešajući staro i novo jestivo ulje i koristeći tu mešavinu da napune svoje automobile. Drugi opet potpuno odustaju od odlaska na posao automobilom -- i umesto toga koriste javni prevoz ili bicikle.

Pa ipak, sve veća cena benzina nije najproblematičniji aspekt života u Hrvatskoj. Inflacija u svim segmentima obara životni standard u zemlji, posebno za one sa malim primanjima koji se bore da priušte hranu i druge osnovne potrepštine.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.