Vozio šleper kroz pustinju

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozio šleper kroz pustinju

Slađana i Đorđe Krstić iz Ravne Reke kod Despotovca posle radnog veka provedenog u Švajcarskoj u zavičaj su se vratili 2011. godine. Njihova ćerka Sanja živi u Buksu, gradu u kome su živeli i Slađana i Đorđe, dok se njihov sin Saša iz Švajcarske vratio u ravnu Reku.

Đorđe, po zanimanju vozač, najpre je 1972. godine otišao u Austriju. Posle šest meseci našao je posao u Švajcarskoj, gde je, posle 35,5 godina dočekao penziju. Radio je u tunelima i vozio mikser. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Posao mu, kaže, nije bio težak, jer su sve obavljale mašine.

Slađana je 1973. godine došla u Švajcarsku. Radila je po restoranima, a potom u u bolnici i sada je predala dokumentaciju za prevremenu penziju.

- Bolje je što smo radili u inostranstvu nego da smo ostali ovde. U Srbiji sam radio u rudniku kao fizički radnik i vozač. Pokušao sam da nađem bolji posao, ali nisam uspeo. Zato smo otišli. Nekoliko meseci su me poslali da radim u Libiju. Vozio sam šleper po pustinji. Za dva dana i dve noći morao sam da prelazim po 2.000 kilometara. Taj posao mi se nije dopao, pa sam se vratio u Švajcarsku - priča Đorđe za "Vesti" i dodaje da je od firme dobio zlatan sat za 30 godina rada.

Njegova supruga Slađana slaže se s njim i dodaje da nikada ne bi mogli da naprave kuću i vikendicu u Ravnoj Reci da nisu bili u Švajcarskoj, a kuću koju je sin Saša napravio u Jagodini, mogli bi samo da sanjaju. Iako su navikli na život u Švajcarskoj, Ravna Reka, koja je opustela kada su se vratili, dopada im se zbog lepe prirode i čistog vazduha.

- Priroda naročito prija Đorđu, koji je u autobusu kada smo s vraćali u zavičaj, doživeo infarkt. Urađen mu je bajpas, pa sada vodi računa o zdravlju. Drago mi je što se sin Saša situirao. On je bio u Buksu, ali se vratio kada se oženio Mladenkom, sa kojom ima sinove Dušana i Mladena. Odbornik je Ravne Reke, ovde ima svoju prodavnicu i kafić, a razvozi i drva za Srbijašume. Možda je trebalo da ostane u Švajcarskoj, ali i ovde mu je dobro, jer je svoj gazda - kaže Slađana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.