Vozio sa 5,19 promila alkohola

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Feb.2015, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozio sa 5,19 promila alkohola

POŽAREVAC - Požarevčka saobraćajna policija uhapsila je S.B (42) koji je upravljao vozilom sa 5,19 promila alkohola u krvi zbog čega ga je sudija za prekršaje kaznio sa 30 dana zatvora, rekla je danas portparol požarevačka policije Jasmina Tišma.

Vozač S.B. iz Krivaje, kod Petrovca na Mlavi, noćas je priveden sudiji za prekršaje koji mu je izrekao i zabranu upravljanja vozilom u trajanju od 12 mjeseci, kazala je Tišma.

Tišma je u izjavi Tanjugu precizirala da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << saobraćajna policija u akciji kontrole saobraćaja otkrila tog vozača kome je alkotestom utvrđeno 5.19 promila alkohola u krvi, odnosno da je u stanju teške alkoholisanosti.

Prema njenim riječima, taj vozač je imao najviše alkohola u krvi od svih zajedno, za koje je policija kontrolom utvrdila da voze u alkoholisanom stanju na području delokruga rada požarevačke polcije.

Nivo prisustva alkohola u krvi veći od pet promila inače nije nepoznat stručnjacima koji se bave tom problematikom, a načelnica Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja Slavica Vučinić je navela da je "to treći slučaj u poslednjih nekoliko meseci".

Vučinić je rekla Tanjugu da se koncentracija od preko četiri promila alhohola u krvi "povezuje sa mogućim smrtnim ishodom", istakvaši da se uprkos stalnim upozorenjima i ljekara i police da je alkohol nespojiv sa vožnojm slučjevi alkoholisanosti ponavljaju.

"Mozemo da čujemo, kao danas da se kod vozača nađe alkoholemija od preko pet promila što je treći slučaj u poslednjih nekoliko meseci a što se zapravo smatra smrtnom koncentracijom", kazala je Vučinić.

Prema njeni riječima, koncentracija alkohola u krvi zavisi od velikog broja individulanih osobina svake osobe, ali i od toga da se jelo prije pića, da li osoba ima u sebi više masti...

"Ako govorimo o nekoj koncentraciji alkohola u krvi postoji velike individualne razlike koje zavise od brojnih faktora i od toga koliko je osoba priviknuta na alkohol odnosno kakva joj  je tolerancija", kaže Vučinić.

Prema  njenim riječima, tu spadaju i vrsta i koncentracija pića kolika je njegova temperatura, kakav je tip konzumiranja, da li je bilo hrane, kao i sama konstitucija osobe.

Vučinić je naglasila i da je "alkohol nespojiv sa upravljanjem motornim vozilom i to je aspolutrno nedozvoljeno, jer značajno poremeti sposobnost upravljanja".

"Produžava se, pri vožnji u alkoholisanom stanju, ona takozvana psihička sekunda odnosno vreme između opažanja i rekacije znacajno se smanjuje", objašnjava Vučinić.

Ona je navela da se kod vožača reagovanje i na svjetlost i na zvuk već pri koncentracijama alhohola u krvi od 0,5 do 1,5 primila značajno smanjenje, a da su pogrešne procjene i 13 puta veće.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.