Vozilima na humke mrtvih predaka  rešenje nije samo u kažnjavanju VIDEO

Izvor: B92, 18.Okt.2021, 21:39

Vozilima na humke mrtvih predaka " rešenje nije samo u kažnjavanju VIDEO

Grupa huligana turirala je svoja vozila na električni pogon na masovnim grobnicama žrtava u Spomen parku u Jajincima.

To je samo poslednja u nizu prijava koje sve učestalije stižu do Muzeja žrtava genocida.

Tragovi koje su huligani napravili svojim vozilima i dalje su vidljivi. Verovatno i ne znajući da je ispod ploča masovna grobnica žrtvama iz Drugog svetskog rata.

Nažalost, iako su posle prijavljivanja incidenta stigla kola komunalne milicije, deluje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je tu istraga i završena.

Čelnici Spomen parka su svesni da se problem ne može rešiti kažnjavanjem prekršioca.

Kustos Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković smatra da je razlog tome verovatno taj što je to krivično delo nepoznato za naše organe vlasti.

"Verovatno zato što to spada u neku sivu zonu. Sada se postavlja pitanje čija je to nadležnost. Grada Beograda svakako, verovatno i komunalne službe ili možda policije, ali problem je ako se to nalazi u sivoj zoni gde nije jasna odgovornost", navodi on.

U većini slučajeva nema zle namere već se radi o neznanju i nedostatku empatije, objašnjava Radojković.

"Dakle s jedne strane treba da imamo prosvetni sistem koji s jedne strane približava te žrtve, ali približava njihov ljudski lik dakle, ne te apstrakne spomenike koji imaju svoju umetičku vrednost ali komemorativna njihova vrednost je upitna. S druge strane i mi, kao Muzej žrtava genocida se odazivamo pozivima medija i pozivamo medije i to radimo na svim drugim televizijama da podignemo svest da su ta mesta fizički ugoržena", napominje on.

U spomen parku Jajainci nalazi se grobnica u kojoj počivaju kosti 68.000 žrtava fašističkog terora.

Prva streljanja u Jajincima izvršena su tokom jula meseca 1941. godine, uglavnom komunista i Jevreja. Već na jesen dovedene su velike grupe Jevreja iz logora Topovske šupe, zatvorenici iz logora na Banjici, a već naredne godine i logoraši uz Sajmišta, uglavnom žene i deca.

Egzekucije je vršio nemački 64. policijski bataljon. Iz logora se gotovo nije moglo pobeći. Poslednje žrtve su streljane aprila 1944. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.