Vozili đake na izlet u prikolici traktora

Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozili đake na izlet u prikolici traktora

PADEJ - Inspekcija Ministarstva prosvete naložila je smenjivanje Endrea Palušeka, direktora Osnovne škole „Servo Mihalj" u Padeju zato što je organizovao odlazak dece na izlet u traktorskoj prikolici i ugrozio bezbednost mališana. Školski odbor ranije je smenio Palušeka, ali je pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš osporio tu odluku. Odbor se žalio ministarstvu, a inspektor Dragan Marinčić koji je obavio nadzor u školi, potvrdio je odluku školskog odbora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Direktor škole ne negira da je drugog oktobra 2007. godine organizovao prevoz četrdesetak učenika na relaciji Padej-Ada-Padej u otvorenoj traktorskoj prikolici i skelom preko reke Tise. Ovaj izlet nije planiran Godišnjim programom rada škole i izveden je suprotno Pravilniku o nastavnom planu i programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Kako je izlet organizovan bez sprovođenja propisanih mera za bezbednost i zaštitu dece, stekli su se uslovi za primenu člana 62. stav 2. tačka 11 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - stoji između ostalog u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru škole „Servo Mihalj" koji je potpisao Dragan Marinčić, prosvetni inspektor Ministarstva prosvete Republike Srbije. Navodeći članove zakona, Marinčić je potvrdio da su ispunjeni uslovi za smenu direktora.

Inspektor je u zapisniku naveo i niz drugih nepravilnosti u školi koje je utvrdio tokom nadzora. Tako je u zapisniku navedeno da je bilo nepravilnosti kod konstituisanja nastavničkog veća, kada se direktor oglušio o nadležnosti tražeći da Skupština opštine donese nezakonite odluke.

Marinčić navodi da Statut škole nije usaglašen sa Zakonom, Godišnji program rada škole i Savet roditelja određeni su suprotno Zakonu, a školski program za peti razred nisu pripremili stručni organi ustanove, niti ga je doneo organ upravljanja. Zapisnici Školskog odbora nisu overavani, a konkurs za radno mesto nastavnika razredne nastave na mađarskom jeziku i izbor sekretara škole, takođe su u suprotnosti sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Školski odbor, čiji sastav je u međuvremenu izmenjen, razmotrio je zapisnik republičkog inspektora, ali nije doneo nikakvu odluku jer se čeka i izveštaj o kontroli materijalno-finansijskog poslovanja škole.

Kako je „Blic" pisao Školski odbor padejske osmogodišnje škole, većinom glasova, doneo je odluku da se pre isteka mandata dužnosti direktora razreši Endre Palušek, zbog organizovanja izleta kojim je ugrozio bezbednost dece, zbog nepravilnosti u finansijsko-materijalnom poslovanju, nezakonitog izdavanja školskih prostorija, nepravilnosti prilikom zapošljavanja, zloupotrebe radnog vremena i naknade za putne troškove. Na ovu odluku dr Zoltan Jegeš, pokrajinski sekretar za obrazovanje nije dao saglasnost zbog, kako je navedeno u rešenju, „bitne povrede odredaba člana 62. stav 4. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", odnosno zbog toga što postupak Odluke o razrešenju nije donet u skladu sa zakonom. Na rešenje Pokrajinskog sekretara Školski odbor je uputio žalbu republičkom Ministarstvu prosvete čiji inspektori su krajem prošle godine obavili nadzor u ovoj školi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.