Vozi kola i puca – bez obe šake

Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozi kola i puca – bez obe šake

Loznica – Zdravko Savanović iz Loznice ove godine je sa takmičenja u streljaštvu doneo desetak medalja. Lični rekord mu je 351 od 400 mogućih krugova vazdušnom puškom. Želja mu je da ljubav prema ovom sportu prenese i na mlađe naraštaje, pa trenutno radi na adaptiranju prostora u kome će Loznica dobiti prvu gradsku streljanu. Sve to ne bi bilo naročito zanimljivo da Zdravko nije invalid prve, najteže kategorije, bez obe šake, koje je pre 15 godina izgubio na ratištu. Kao dvadesetjednogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vojnik JNA, Zdravko je imao nesreću da mu na ratištu u Hrvatskoj 1992. prilikom demontiranja eksplodira mina. Tada je izgubio obe šake, desno oko i dobio oštećenja donjih ekstremiteta. Dve godine je trajao oporavak a onda je trebalo nastaviti dalje sa takvim hendikepom.– Nije bilo lako ali se pomiriš sa sudbinom, kreneš dalje da živiš i boriš se sa životom. Važno je ne odustati, prilagoditi se novonastaloj situaciji, nastojati da budeš što samostalniji, da nisi na teretu nikome. Više nisam mogao da radim kao elektrozavarivač, armirač ili tesar, ali sam se okrenuo sportu i porodici – priča za "Politiku" Zdravko, koji se pre nesreće bavio atletikom i bodi-bildingom, a danas se posvetio streljaštvu.

Zdravko je predsednik Kluba invalidnih lica "Mitar Arsenović", koji je samo ove godine sa pojedinačnih i ekipnih takmičenja u više disciplina doneo devet pehara i 50 medalja, a osnivač je i predsednik Streljačkog kluba "Sokolovi". Trenutno radi na uređenju prostora budućeg gradskog strelišta za vazdušnu pušku kako bi mladima stvorio mesto za bavljenje ovim sportom.– Veliki broj dece zainteresovan je za streljaštvo i cilj mi je da stvorim uslove da se što više njih bavi ovim sportom i da dobijemo vrsne mlade strelce. Kod nas još uvek nema dovoljno razumevanja za hendikepirane ljude, njihov položaj nije dovoljno dobar, a kad želiš nešto da uradiš, nema odgovarajuće podrške, koče te propisi, a posebno ljudi čije razumevanje je najteže naći – podseća Zdravko, koji se za pomoć u vezi sa streljanom obraćao opštini, ali za sada bez uspeha. Inače, njemu je zbog invaliditeta funkcionalnost znatno smanjena. Kako reče – ono što neko sa obe šake uradi za sat, on napravi za tri, ali je važno da što naumi i ostvari. Ima Zdravko i proteze, ali kaže da mu je oblik ruku takav da mu one često stvaraju rane, pa ih izbegava. "One su više estetske i sa njima nemam ovakav osećaj tako da mnogo više stvari mogu da uradim bez njih", ističe.

Zdravko je samostalan u svakodnevnim obavezama. Vozi "audi" karavan sa "normalnim" komandama, sam ga otključava i pali, u toku vožnje se javlja na mobilni, sam se potpisuje, lista knjige, radi na kompjuteru... Slobodno vreme najradije provodi sa porodicom, ima sina od 16 i ćerku od sedam godina, a trenutno mu je cilj da što pre proradi streljana. Ljudima sa zdravstvenim problemima i hendikepima Zdravko kratko poručuje da "ko ima želju i volju može sve da postigne, važno je samo nikada ne odustati".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.