Vozači traže veću bezbednost

Izvor: Danas, 05.Dec.2014, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozači traže veću bezbednost

Sindikati zaposlenih u Gradskom saobraćajnom preduzeću „Beograd“ (GSP) najavili su novi protest za 11. decembar u 13 časova ispred Direkcije za javni prevoz u Ulici 27. marta 43-45, pod sloganom „Naša borba za pravo na pauzu, odmor i poštovanje zakona“.

Aleksandar Jokić, predsednik Saobraćajnog sindikata, kaže za Danas da su u protestu svi sindikati vozača GSP-a ujedinjeni i da imaju četiri zahteva na koja Grad i država treba da im odgovore.

- Zaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << su suočeni sa lošim uslovima rada i malom zaradom. Vozači radnim danima prevezu oko 1,6 miliona putnika na 138 linija u dnevnom saobraćaju, umorni su i neispavani, ponekad voze i po osam sati bez pauze. Pošto je uvedeno osmočasovno radno vreme broj saobraćajnih nezgoda sa krivicom vozača GSP-a povećan je u poslednjih mesec dana za 20 odsto u odnosu na prethodne mesece - ističe Jokić.

Prema njegovim rečima, sindikati zahtevaju i predlažu da se izvrši izmena člana 243 Zakona o bezbednosti saobraćaja.

- Vozač autobusa, trolejbusa i tramvaja, umesto pet trebalo bi da ostvari 10 minuta pauze na početnim i krajnjim terminusima. Prema Zakonu o radu, vozači imaju pravo da koriste pauzu od 30 minuta, ali oni je ne koriste i zbog toga smatramo da treba da im se poveća vreme pauze na terminusima - kaže predsednik Saobraćajnog sindikata.

Pored toga, sindikati traže još i da Skupština Grada realizuje odluku iz decembra 2012. o kupovini 200 solo autobusa od domaćih proizvođača, jer kako ističe Jokić, neka vozila su stara više od 10 godina i u lošem tehničkom stanju. Isto tako, traže da se zaposlenima vrati iznos koji je nezakonito uzet od oktobarske zarade, odnosno deo zarade koji se odnosi na minuli rad isplaćen po izmenjenom Zakonu o radu. Kao četvrti zahtev Jokić navodi da gradske vlasti prestanu sa diskriminacijom prema njihovim zaposlenima i da se niko više ne raspoređuje na poslove prodavaca posebnih karata u privatnoj kompaniji, kojoj su pre tri godine povereni poslovi kontrole i naplate karata u Beogradu, a koje je ranije obavljao GSP.

Protest organizuju Samostalni sindikat, Sindikat Nezavisnost GSP, Sindikat RAJ, Sindikat vozača, Saobraćajni sindikat i Sindikat Evrovozač.

Potrebno razumevanje Grada

- Želimo ozbiljne i detaljne razgovore sa nadležnima u Gradu o našim zahtevima i o strahu za bezbednost i sigurnost putnika i saobraćajnog osoblja. Jedini izlaz iz ove teške situacije i korak ka rešavanju problema vidimo u kompromisu, a ne u isključivosti - objašnjava Jokić i dodaje da njihovo preduzeće nije gubitaš već da 400.000 ljudi koristi subvencionisan prevoz, od kojih veliki deo ima redovna primanja i mogućnost da plati prevoz.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.