Vorlik: Shvatam dramu Nastića!

Izvor: Press, 30.Dec.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vorlik: Shvatam dramu Nastića!

Ambasadorka SAD Meri Vorlik očekuje da se kroz pravnu proceduru pronađe odgovarajuće rešenje u slučaju porodice kojoj su vlasti SAD oduzele decu
Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Meri Vorlik izrazila je nadu da će u slučaju srpske porodice Nastić, kojoj su u SAD oduzeta deca, kroz pravnu proceduru biti pronađen pozitivan ishod.
- Shvatamo osetljivost pitanja i zabrinutost porodice. Svima nam je u interesu da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kroz pravnu proceduru pronađe odgovarajuće rešenje za sve strane - rekla je Vorlikova.

Ambasadorka je navela da to pitanje trenutno razmatraju nadležni organi u Kaliforniji, da je Stejt department u toku sa slučajem i da se o tome razgovaralo i sa zvaničnicima i u Vašingtonu i u Beogradu.
- Nastavićemo da pratimo slučaj veoma pažljivo i nadamo se da će doći do pozitivnog ishoda - rekla je američka ambasadorka.
Janković: Srbija mora da pazi
Kako je Press već pisao, američka Agencija za zaštitu dece oduzela je pre pola godine bračnom paru Vuku i Verici Nastić starateljstvo nad Damjanom (8) i Nastasijom (5), nakon što su u službenom laptopu oca pronađene fotografije nage dece. Otac je optužen za „emocionalno iskorišćavanje" i nemar prema deci. Deca su šest meseci provela u meksičkoj hraniteljskoj porodici, a pre nekoliko dana su i ona razdvojena u dve arapske kuće. Suđenje u Stoktonu u Kaliforniji je zakazano za kraj januara.
Domaći psiholozi u najvećem broju su na strani Nastića i tvrde da se radi o tragičnom nesporazumu dve kulture, smatrajući da deca što pre treba da se vrate roditeljima. Oglasili su se i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je zatražio od državnih organa da ovo pitanje podigne na najviši diplomatski nivo, kao i gradonačelnik Beograda i potpredsednik DS-a Dragan Đilas, koji takođe pruža podršku porodici Nastić u pokušaju da se dođe do istine.
Zaštitnik građana Saša Janković kaže za Press da država mora samo biranim instrumentima da se uključuje u slučaj porodice Nastić. On je još jednom istakao da je na strani Amerikanaca, utoliko što smatra da imaju pravo da dokažu da li se nešto u šta sumnjaju zaista desilo.
- Branim Amerikance jer imaju pravo da dokažu šta se zaista desilo. Duboko želim da verujem da toj deci nije falila ni dlaka s glave, ali treba prepustiti američkom pravosudnom sistemu da odradi svoj posao. Jeste tačno da čitav postupak predugo traje i u tom smislu i treba da reagujemo kako bi se on ubrzao, ali verujem da sud treba da završi započeto. Ovo što se kod nas dešava povodom tog slučaja, veliko potenciranje u medijima i komentarisanje sa svih strana, može samo da naškodi toj deci - ističe Janković.

Dečji psiholog dr Branka Tišma veruje da država treba da se meša koliko god može na svom nivou.
- Jeste problematično to što deca imaju dvojno državljanstvo, ali zato treba naći načine na koje možemo delovati kao država, a da pri tom ispoštujemo i američke zakone. Svaki građanin bi trebalo da bude zaštićen u okviru zakonskih normi - kaže Tišma.
Ona ističe i da bi upravo zaštitnik građana trebalo da poznaje međunarodne zakone na osnovu kojih bi se država uključila.
- Njegova funkcija i jeste da pomogne svojim građanima, pa ne vidim razlog da se ne deluje - ističe Tišma.
Uludo potrošeno pola godine
Psiholog dr Vesna Tomić ističe da je problem porodice Nastić ozbiljan i da je već potrošeno dosta vremena.
- Kada su deca u pitanju, ovo vreme za nama prošlo je uludo i oni se moraju što pre vratiti roditeljima. Treba iskoristiti sve instrumente kako bi se ubrzao slučaj - ističe Tomić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.