Volontiranje u inostranstvu

Izvor: RTS, 27.Maj.2015, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volontiranje u inostranstvu

Volontiranje u radnim kampovima širom sveta prilika je da mladi ljudi upoznaju kulturu i običaje drugih zemalja. Udruženju Mladih istraživača Srbije za kampovanje u inostranstvu, godišnje se prijavi oko pet stotina volontera.
Pavle Dimitrijević je prvi put kampovao sa šesnaest godina. Bio je u Nemačkoj, Turskoj i Francuskoj. Lako se odlučio za kampovanje, ali najteže mu, kaže, pada povratak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kući.

Volonteri pri prijavljivanju za kamp navode listu želja. Ukoliko su svi kampovi sa njihove liste popunjeni, mogu da navedu druge ili da odustanu. Plaćaju samo put i participaciju u Volonterskom servisu Srbije, a smeštaj i hrana su im obezbeđeni.
"Na kampove dolaze pre svega volonteri od 18 do 30 godina. Ali, ne postoje ograničenja. Ove godine imamo sedamdesetogodišnju penzionerku koja trči i maraton", navodi Ivana Banković iz Udruženja mladih istraživača Srbije.
I Srbija je interesantna volonterima iz inostranstva.
"Došla sam u Obrenovac nakon poplava, prošle godine, i to je za mene bio veliki izazov", kaže Kejtlin Gibson iz Čikaga. "Pomagala sam u saniranju posledica poplava, družila sam se sa ljudima koji su ostali bez domova i pomagala u sportskim centrima gde su oni bili smešteni. Mnogo mi se dopalo. Odlučila sam da i ove godine ponovo dođem u Srbiju."
Strani volonteri najčešće biraju kampove sa dužom tradicijom. Jedan od najpoznatijih kampova kod nas je na Obedskoj bari, otvoren 1992. godine.
"Našim mladima mnogo znači druženje sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja. Kada na naše kampove dovedemo strane volontere, mi na neki način dovodimo svet u malu lokalnu zajednicu", kaže Bojan Beronja iz Udruženja mladih  istraživača Srbije.
Neki kampovi, nude neobične uslove. Tako je jedan kamp na istoku Holandije, ponudio besplatno kampovanje, ukoliko prosečna temperatura padne ispod 20 stepeni Celzijusa.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.