Volja da se reše ubistva novinara

Izvor: B92, 05.Apr.2012, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volja da se reše ubistva novinara

Beograd -- Uoči 18. godišnjice ubistva novinarke Dade Vujasinović, republička tužiteljka Zagorka Dolovac kaže da postoji jaka volja tužilaštva da se ubistvo reši.

Zagorka Dolovac je u intervjuu "Novom magazinu" rekla da je tužilaštvo svesno značaja predmeta, ali "da protok vremena i dokazi koji nisu na adekvatan način fiksirani remete istragu ubistva novinarke Radislave Dade Vujsinović".

Tužiteljka Dolovac je rekla da postoji jaka volja tužilaštva da se reši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubistvo Dade Vujasinović jer je taj događaj postao metafora za opasnost novinarske profesije i slobodnog istraživačkog novinarstva. Ona dodaje da je napredak to što je isključena ranija teza o samoubistvu.

Prema njenim rečima, posle revizije, Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi pretkrivični postupak u okviru kojeg je saslušano više svedoka.

Radislava Dada Vujasinović je ubijena 8. aprila 1994. godine u svom stanu na Novom Beogradu. Pet godina kasnije 11. aprila 1999. godine u centru Beograda, ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, ubijen je novinar Slavko Ćuruvija. Ispred svoje zgrade ubijen je 11. juna 2001. u Jagodini i dopisnik "Večernjih novosti" Milan Pantić.

Ta ubistva još nisu rasvetljena, a novinarska udruženja već godinama od nadležnih traže da se do bilo kakvog pomaka u istrazi ovih slučajeva dođe.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, u čijoj nadležnosti je istraga ubistva Slavka Ćuruvije, izrazio je uverenje da će slučaj biti rešen.

"Zbog delikatnosti predmeta ne mogu sada da govorim više, ali siguran sam da ćemo slučaj okončati. Znam da nam protok vremena nije saveznik i zbog toga smo na rešavanju ubistva Slavka Ćuruvije angažovali sve kapacitete ne bismo li taj nedostatak prevazišli i što pre rešili slučaj", kazao je Radisavljević "Novom magazinu".

Radisavljević je naglasio da Tužilaštvo i on lično poštuju interes javnosti, posebno novinarske, da zločin dobije i sudski epilog.

"Slavka Ćuruvije se ne sećamo samo uoči godišnjice ubistva, već je rasvetljavanje tog zločina prioritet u radu Tužilaštva za organizovani kriminal. Na predmetu radimo intenzivno, pa i bukvalno u vreme dok razgovaramo", kazao je tužilac.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubistva novinara biće rasvetljena

Izvor: Kurir, 05.Apr.2012

Postoji jaka volja tužilaštva da se reši ubistvo Dade Vujasinović koje je postalo metafora za opasnost novinarske profesije i slobodnog istraživačkog novinarstva, rekla Zagorka Dolovac..BEOGRAD - Nadležni tužioci Srbije poručili su da će pravda biti zadovoljena i rasvetljene okolnosti ubistava...

Nastavak na Kurir...

Tužioci: Ubistva Ćuruvije, Pantića i Vujasinovićeve će biti rasvetljene

Izvor: Blic, 05.Apr.2012

Nadležni tužioci Srbije poručili su da će pravda biti zadovoljena i rasvetljene okolnosti ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, ističući da su ti predmeti prioriteti u njihovom radu...Republički tužilac Zagorka Dolovac rekla je da je tužilaštvo svesno značaja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.