Volja birača – partijskim naočarima

Izvor: BKTV News, 25.Avg.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volja birača – partijskim naočarima

Svi sa nestrpljenjem očekuju početak septembra i konačno skup „demokrata“, prvi posle poraza na poslednjim izborima, kada su izgubili primat kao stranka, ali i posle osam godina i svog čoveka na mestu šefa države. Dakle, ostali su bez vlasti na oba nivoa. Ali, i Srbiju ostavili sa praznim budžetom i dospelim dugovima. Jedino zašta nisu krivi, ali i to delimično, svakako je nevidjena suša. Kažem delimično, jer od početka „demokratske tranzicije“, DS je u vlasti ili na vlasti u >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Vojvodini, a kada je suša u Vojvodini, pored Dunava, Save, Tise, Begeja i kanala DTD – onda to nije samo prirodna katastrofa, već i ljudski nemar i nesposobnost da makar se navodnjava zemljište pored tolikih voda. Onda je i Srbija na pragu glasi!
Ali, Srbija je to. I kada nam preti glad i eksplozija cene, spremniji smo da raspravljamo o politici i političarima, nego o egzistencijalnim problemima. Mediji, koji su skloniji senzacijama nego ozbiljnim istraživanjima, nagoveštavaju burne dane medju „žutima“, nagadjajući ko će od potpredsednika ostati uz Tadića, a ko će se pozvati na rezultate izbora i zatražiti odgovornost onih koji su faktički doprineli da se „volja birača“ okrene protiv njih.
I samo u tom slučaju vredi razmišljati o volji birača. To što Jelena Trivan, nekada portparol, a  sada potpredsednik DS, tuguje što se u mnogim mestima, sa velikom opasnošću da se to dogodi i u Novom Sadu, obavlja prekompozicija vlasti na lokalu, jednostavno je besmislen pokušaj zbunjivanja javnosti.
Jer, gde je to moguće promeniti volju birača ako je bilo koja stranka, ili pre izbora zvanično objavljena koalicija, dobila većinu?  Nigde, naravno. A skoro svuda, osim kada je reč o DSS i nekim manjinskim stranka, išlo se u „koalicionim kolonama“ i svako je prošao onako kako je prošao.
Legitimno je pravo što se pojavila ideja o prekompoziciji vlasti po ugledu na republičku formulu. I devojka se obeća momku pa se predomisi pred oltarom, zar ne? Mnogo je ozbiljnije pitanje ako se lokal ne ponaša po ugledu na centrale, koje su sastavili republičku Vladu. Svakako, ukoliko zbir njihovih odbornika čini većinu.
Srbija već dugo luta kada je reč o lokalnim izborima. Pogotovo kada je reč o izboru gradonačelnika u ona 24 mesta koja imaju staus grada. Ljudi se na lokalu poznaju, a dosta je i primera da neki, čak bez ikakave stranačke pomoći, jednosatvno su nezamenljivi u svojoj sredini.
Na strankama je sada, do sledećih izbora, da odvagaju da li je korisno na lokalu birati na stranačkim listama, ali poimenično, svakog odborinika i tada jedino može da se razgovara ako neko „odbegne“ i promeni „volju birača“. Jer, u tom slučaju, birači su se opredelili za ličnost, ali i za njegovu stranku. I tada se može tvrditi da se prekompozicijom vlasti menja „volja birača“.
Ovako, pa i DS je malte ne bio siguran da će, uprkos porazu stranke i šefa države, da oformi Vladu, a ostao je „kratkih rukava“, uz mogućnost da se u perspektivi stvari promene ne samo u Novom Sadu, već i u Beogradu i na nivou pokrajine Vojvodine, jer zavisno od rada i rezultata, svaka ozbiljna stranka razmišlja o interesu države i nacije, ali i svom renomeu za sledeće izbore.
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.