Vole ga bubrezi, a telo uživa

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Apr.2018, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vole ga bubrezi, a telo uživa

Najjeftiniji i najdelotvorniji lek za sve one koji imaju problema sa bubrezima je proso.

Ova jeftina žitarica može da se nađe u bilo kojoj radnji zdrave hrane, a pošto se koristi za lek treba kupiti najkvalitetniju i po mogućnosti - organsku. Naime, proso za dve nedelje rešava problem sa bolnim bubrezima, izbacuje pesak i uklanja infekciju.

Međutim, proso je odlična hrana i za anemične osobe, a dobra je namirnica i sve koje muči gastritis. Doskoro se mislilo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je proso sirotinjska hrana koju treba davati pticama, ali ovo zrnevlje su Sloveni jeli daleko pre nego što je stigao kukuruz u Evropu.

Napitak za bubrege

Stavite uveče 200 grama prosa u dublju posudu i prelijte sa dva litra vode. Ujutro polako procedite višak bele vode koju proso nije upio u posebnu činiju. Ova voda se pije kao lek tokom dana u količini koja prija organizmu. Posle dve nedelje redovnog pijenja vode dobijene od prosa bubrezi bi trebalo da budu u neuporedivo boljem stanju, upala da nestane, kamenčići i pesak da budu izbačeni, a bubrezi regenerisani.

Proso za doručak

Natopljen proso ujutru ne treba baciti, već napraviti kašu za doručak koja je odlična za sve koje muči gastritis. Proso se prebaci u šerpu da ogrezne u vodi i kuva oko 15 minuta. Kaši može da se doda so i da bude slana, ali i da se ubaci šećer i kockica butera.

Kaša za anemične

U 100 grama prosa ima sedam grama gvožđa, pa se koristi za prevenciju od anemije. Natopljen proso se skuva u sojinom mleku, a dodaju se sedam badema (mogu da budu i samleveni), višnje ili brusnice (mogu i suve) i jede uz sok od ceđene pomorandže.

Prilog uz jelo

Proso odvojen od vode može da se pojede. Kaša od prosa se pravi jednostavno, a odličan je lek za anemiju. Kaša može da bude i prilog mesu tako što se proso, kada se procedi, prebaci u šerpu sa toplom, slanom vodom i prokuva. Kada je gotov, na tanjiru se pospe naseckanim peršunom i prelije sokom od pečenja.

Slatka kaša

Šest kašika natopljenog prosa se skuva uz mešanje, a čim provri dodaju se kockice ili kriške dve očišćene jabuke. Kada se zgusne u kašu dodaju se vanil šećer i cimet. Kada se skloni sa vatre, dodaju se, prema želji, dve kašike semena lana i sušeno voće poput brusnica.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.