Vojvođanski ombudsman Vladi: Ne mešajte se

Izvor: Mondo, 21.Jan.2013, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanski ombudsman Vladi: Ne mešajte se

Pokrajinski ombudsman odbacio je optužbe Vlade da je "politički instruisan" u vezi mišljenja da je ugovor o zemljištu sa Arapskih Emiratima protizakonit.

Odbacujući političke motive svog angažmana u pitanju spornog predugovora Vlade o zakupu i prodaji zemljišta sa međunarodnim investitorom, zaštitnik prava građana Vojvodine Aniko Muškinja Hajnrih je pozvala Vladu da se ne meša u rad nezavisnih institucija.

"Mešanje izvršne vlasti u rad nezavisnih institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ne predstavlja vrednost modernog, demokratskog i evropski orijentisanog društva kojem Srbija teži. Kao i do sada, Pokrajinski ombudsman će i ubuduće braniti ljudska prava građana jer svaki građanin ima pravo da zna ko, kada i kako krši ljudska prava", piše u saopštenju Kancelarije ombudsmana.

Iz Kancelarije ombudsmana je saopšteno da predugovor sa arapskom kompanijom nema snagu međudržavnog ugovora dok ne bude pretočen u međunarodni ugovor, tako što će biti potpisan, ratifikovan (u Skupštni Srbije) i objavljen (u Službenom glasniku).

Ombudsman je poručio da će u tom slučaju međudržavni sporazum po pravnoj snazi biti iznad zakona, ali ne može biti iznad Ustava Srbije.

U saopštenju se navodi da je predugovorom povređeno nekoliko članova Ustava Srbije, među kojima i član 58. koji garantuje pravo građana na imovinu, u skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine.

Po tom članu Ustva imovina oduzeta bivšim vlasnicima, ne može biti predmet otuđivanja, hipoteke ili zaloge, do pravnosnažnog okončanja postupka po zahtevu za vraćanje.

Povređeno je i pravo na rad, garantovano članom 60 Ustava, kojim se jemči pravo na rad, u skladu sa zakonom. Članom 147 Zakona o radu je propisano da u slučaju statusne promene, odnosno promene poslodavca, u skladu sa zakonom, poslodavac sledbenik preuzima od poslodavca prethodnika opšti akt i sve ugovore o radu koji važe na dan promene poslodavca.

Suprotno ovome,predugovoru stoji da će nоvа kоmpаniја оbаviti rаzgоvоrе sа licimа kоја su trеnutnо zаpоslеnа u Društvimа tе ćе nа оsnоvu dоbiјеnih rеzultаtа prеuzеti sаmо оnа kоја zаdоvоlјаvајu zаdаtе kritеriјumе.

Dodaje se da je prekšen i član 21. Ustava, kojim je propisano da su pred Ustavom i zakonom svi jednaki i da svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije.

Navodi se da su predugovorom građani Srbije stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na strano pravno lice u postupku sticanja svojine i ostvarivanja prava zakupa na poljoprivrednom zemljištu.

Ombudsman je ukazuje da je povređeno i pravo građana na pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu garantovano u Osnovnim načelima Ustava iz člana 12, pošto u postupak zaključivanja predugovora nisu uključeni predstavnici Autonomne Pokrajine Vojvodine i jedinica lokalnih samouprava.

Povređeni su posebni režimi dobara i poseban status dobara od javnog interesa, garantovani članom 88. Ustava, zatim član 18. Ustava, kojim je garantovana neposredna primena zajemčenih ljudskih i manjinskih prava, kao i član 20. Ustava Srbije, kojim je zaštićeno pravo građana da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

Vlada Srbije negirala je juče tvrdnje Pokrajinskog ombudsmana da je predugovor u suprotnosti sa zakonima Srbije.

"Međudržavni sporazum je pravni osnov i po Ustavu je iznad svih ostalih zakona - to znaju i studenti prava, te bi i Pokrajinski ombdusman trebalo to da zna, što navodi samo na sumnju da je politički instruisan", pisalo je u vladinom saopštenju.

Vlada Srbije je navela da država ne prodaje zemljište strancima, već 80 odsto imovine propalih državnih poljoprivrednih kombinata na osnovu zajedničkog ulaganja u kojem Vlada Srbije ostaje partner sa 20 odsto.

(Beta)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.