Vojvođanski dezert - kitnikez

Izvor: N1 televizija, 30.Sep.2018, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanski dezert - kitnikez

Jesen je stigla, a sa njom i sezona dunja. Zato donosimo recept za najstariji vojvođanski dezert - kitnikez.

Sastojci:

- 2,5 kg dunja

- 500 grama šećera (kristal)

- 1 limun

Pripema

Oprane dunje prepolovite, očistite od koštica i potom narežite na manje kockice. Kockice stavite u lonac, prelijte vodom (onolikom količinom koja je potrebna da biste prekrili dunje) i kuvajte na laganoj vatri između 15 i 20 minuta tj. dok >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dunje ne omekšaju.

Nakon kuvanja procedite dunje i napravite od njih pire, ali sačuvajte vodu koja ostane nekon kuvanja. U nju potom dodajte šećer i sok od 1 limuna pa prokuvajte 10-tak minuta.

Zatim u to dodajte pire od dunja, vratite sve na ringlu pa uz neprekidno mešanje kuvajte na laganoj vatri sve dok voda u potpunosti ne ispari i dok se smesa se zgusne.

Za to će vam u proseku biti potrebno od 45 do 60 minuta

Kada je smesa gotova, kalup po želji (klasičan duguljasti, rebrasti, okrugli ili nekoliko manjih kalupa) namažite uljem a zatim unutra ulijte smesu.

Kitnkez zatim sušite minimalno 2 dana na suvom i hladnom mestu. Tek kada je dovoljno suv lako će se izvaditi iz kalupa. Nakon sušenja možete ga uvaljati u mlevene orahe, bademe ili kristal šećer. Ako ste koristili klasičan kalup za kolače, kitnkez možete narezati na manje kockice a onda ih uvaljati u željenu namirnicu.

Čuvajte ga u metalnoj kutiji obloženoj masnim papirom u koju možete staviti list sušenog lovora za još lepši miris ovog jesenskog deserta.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.