Vojvođanski Statut produbljuje jaz

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanski Statut produbljuje jaz

Beograd -- Javna rasprava o oceni ustavnosti nadležnosti Vojvodine nije pomirila stavove, pišu Novosti.

Javna rasprava o oceni ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, održana u Ustavnom sudu, nije pomirila DSS i NS, koji tvrde da taj propis gazi najviši pravni akt, i skupštinski Zakonodavni odbor, koji ga je branio.

Naprotiv, nisu mogli da se slože čak ni stručnjaci koji su pozvani da pomognu u donošenju prave odluke.

Branislav Ristivojević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (DSS), jedan od 30 potpisnika predloga za ocenu ustavnosti, naglasio je da Statut Vojvodine predstavlja ”jak upad u ustavni poredak Srbije”, i da je prvo donet Statut, pa tek onda zakon, umesto obrnuto.

Predsednik zakonodavnog odbora Vlatko Ratković ostao je pri starom: da je svako slovo Zakona o utvrđivanju nadležnosti APV u skladu sa Ustavom.

Prepoznatljivim tonom profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški, rekao je da je cilj zakona da napravi ”državu u državi Srbiji”.

Na javnoj raspravi nisu se pojavili pravni stručnjaci Milenko Kreća, Ratko Marković, Marijana Pajvančić, Milan Petrović, Vladan Kutlešić i Slobodan Vučetić.

"Pravo na osnivanje predstavništva u Briselu koje je dato Vojvodini imaju samo samostalne države", objasnio je Čavoški. "To znači da je Vojvodina izjednačena sa Srbijom, a ne da je njen deo."

Prema njegovim rečima, isto važi i za osnivanje Akademije nauka i umetnosti.

Tamaš Korhec, profesor ustavnog prava na novosadskom Pravnom fakultetu, smatra da DSS i NS žele da zaštite ”državu od Skupštine”:

"Te dve stranke gube iz vida da je autonomija ustavno pravo građana Srbije, da je Skupština nosilac narodnog suvereniteta i da ne mora za svaki zakon da ima posebno ovlašćenje u Ustavu."

Kako će dalje teći ovaj proces, odlučiće sudija izvestilac Sabahudin Tahirović koji je podsetio da su već održane tri pripremne sednice u ovom predmetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.