Vojvođanske priče: Slatka brda u činiji

Izvor: Večernje novosti, 22.Jul.2016, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanske priče: Slatka brda u činiji

Poslastica “šomloi galuška” se odomaćila u vojvođanskoj kuhinji. Konobar čuvenog restorana smislio recept da bi oduševio i zaveo damu. Poslastica nazvana po brdima Šomlo u blizini Balatona ŽELEĆI da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana “Gundel” u Budimpešti, od sastojaka koje je našao u kuhinji na brzinu je smislio desert - piškote sa čokoladnim i vanila prelivom, rumom, suvim grožđem i >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << šlagom.Dama je bila i više nego oduševljena. Ali ne samo ona. Poslastica koja se topila u ustima naprečac je osvojila sve koji su probali bar jedan zalogaj. I sam očaran idejom, recept je počeo da usavršava restoranski poslastičar Seč Bela. Strpljivo je tražio meru za desert, koji se vadio kašikom i dekorisao šlagom. Kako je na prvi pogled izgledao kao planinski venac pod snegom, Seč je poslasticu nazvao “šomloi galuška”, po brdima Šomlo u blizini Balatona, kraju koji je poznat po dobrim vinima i zanimljivim kulinarskim đakonijama.Slatkiš se, dve godine kasnije, pojavio na sajmu u Briselu, gde je osvojio prvu nagradu. Tako je, kao “mađarski omiljeni kolač”, kako je preveden na engleski, ušao u celu Evropu.Kod nas je došao malo drugačije. Prilikom posete Budimpešti, poslasticu je probao jedan stari kuvar, koji je kroz razgovor sa kolegama saznao originalan recept. Tajnu je sa sobom doneo na Palić i podelio je sa poslastičarima u “Maloj gostioni”.Od tada je “šomloi galuška” jedan od brendova “Male gostione”, najstarijeg restorana u našoj zemlji, koji obeležava čak 164 godine rada.- “Šomloi galuške” su najpoznatiji mađarski desert, koji se sasvim uklopio u tradicionalnu vojvođansku kuhinju - kaže Dalibor Sekulić, menadžer “Elit Palića”, preduzeća kome pripada i najpoznatiji restoran. - Od samog početka je sjajno primljen kod naših gostiju, te je sada neizostavni deo menija. Držimo se tradicionalnog recepta, koji je, slobodno možemo reći, i posle pola veka nenadmašan.U desert idu piškote sa tri ukusa - sa kakaom, mlevenim orasima i “obične žute”. Piškote se natapaju sirupom od šećera, vode i ruma i dok su još tople prelivaju kremom od vanile i nadevom od mlevenih oraha, suvog grožđa, ruma i čokolade. Ređaju se jedna na drugu i omotane u foliju, ostavljaju da prenoći.Prilikom služenja vade se šoljicom ili kašikom za sladoled da imaju oblik knedli i bogato se prelivaju čokoladom i šlagom.“GALUŠKE” OD 700 JAJAMajstor poslastičar u Budimpešti Rac Erhart je 2004. godine napravio “šomloi galušku” tešku oko 420 kilograma u tacni prečnika tri metra. Za desert je korišćeno 700 komada jaja, 80 kilograma šećera, 30 kilograma brašna, 14 kilograma margarina, 10 litara ruma, 10 kilograma oraha ... Mera je bila dovoljna za čak 4.000 porcija “galuški”.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.