„Vojvodina – Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi“

Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Vojvodina – Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi“

U okviru ovogodišnje manifestacije evropskih regiona i gradova Otvoreni dani (Open days 2014) u Briselu, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić otvarajući izložbu slika Milana Konjovića „Vojvodina: pejzaži i ljudi“, koja se održava u okviru centralne manifestacije na kojoj se predstavlja AP Vojvodina, poručio je da je sa 26 nacionalnih zajednica i šest zvaničnih jezika u pokrajinskom parlamentu Vojvodina uvek bila i uvek će biti Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
Govoreći o Vojvodini, Pajtić je naglasio da se više od 80 odsto sredstava iz IPA fondova namenjenih Srbiji danas koristi upravo u Vojvodini.

- Pored toga, za Vojvodinu i Srbiju veoma je značajno to što je Evropska unija odobrila Razvojnom fondu Vojvodine i Univerzitetu u Novom Sadu najveći finansijski projekat koji je upućen na teritoriju Srbije. Prvi put u 14 godina, od kada je započet proces pridruživanja naše zemlje EU, Evropa obezbeđuje sredstva jednoj našoj instituciji da ih distribuira neposrednim korisnicima na tlu Evrope. „Fraktals“ projekat je značajan za dve privredne grane u kojima Vojvodina ima komparativne prednosti i mogućnosti višestrukog razvoja, a to su razvoj informatičke tehnologije i razvoj poljoprivrede - kazao je Pajtić.

„Vojvođanski dan“ organizovala je Kancelarija u Briselu Fonda za evropske poslove Vojvodine, kao i učešće delegacije Pokrajinske vlade u različitim radionicama i diskusijama i susrete sa evropskim zvaničnicima i predstavnicima drugih evropskih regiona i gradova. Pored toga, kako je istakao prvi čovek Pokrajinske vlade, Vojvodina nastoji da svoja evropska iskustva i veze stavi na raspolaganje svima u Srbiji koji su za to zainteresovani, kao što su Šumadijski region, Pomoravlje, grad Kragujevac i drugi gradovi i regioni koji su se pokrajinskim institucijama obratili za podršku i pomoć.

Poljoprivreda kao glavna tema

- Glavna tema Dana evropskih regija u Briselu je poljoprivreda - naglasio je Bojan Pajtić, koji je predvodio delegaciju Pokrajinske vlade na ovogodišnjoj manifestaciji evropskih gradova i regiona Open days.

Tokom boravka u Briselu predsednik Pokrajinske vlade zajedno sa saradnicima imao je niz sastanaka sa evropskim zvaničnicima i predstavnicima regiona učesnika. Delegacija Pokrajinske vlade, koju pored Pajtića čine pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, imala je sastanke sa evropskim komesarom za regionalnu politiku Johanesom Hanom, šefom delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Zapadnim Balkanom Eduardom Kukanom i sa predstavnicima najrazvijenijih regija sa kojima Vojvodina ima tradicionalnu saradnju, kao što su Baden-Virtemberg, Ron Alpi, Lombardija, Hesen.

- Razgovarali smo i dogovarali se oko upotrebe visokih tehnologija u oblasti poljoprivrede. Mi smo dobili projekat od sedam miliona evra za razvoj informatičkih tehnologija sa primenom u poljoprivredi. Takođe, zajednički ćemo raditi i na definisanju proizvoda u okviru Dunavske strategije, koji će omogućiti efikasnije i profitabilnije poslovanje našim poljoprivrednicima. Jedan od tih proizvoda je dunavska soja. Zahvaljujući zajedničkim naporima evropskih regija uskoro će to biti jedan od proizvoda koji će omogućiti bolje pozicioniranje poljoprivrede, ne samo naše nego i drugih evropskih zemalja - zaključio je Pajtić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.