Vojske na Balkanu sarađuju u kriznim situacijama

Izvor: Southeast European Times, 30.Jun.2014, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojske na Balkanu sarađuju u kriznim situacijama

Saradnja koju su oružane snage zemalja Balkana demonstrirale pokazala se kao dragocena u prirodnim nepogodama, slažu se stručnjaci i zvaničnici.

30/06/2014

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 30.6.2014.

Oružane snage zemalja Zapadnog Balkana imaju važnu ulogu u prevazilaženju vanrednih situacija, poput nedavnih poplava u Bosni i Hercegovini (BiH), Hrvatskoj i Srbiji, kada su pomagale kriznim timovima i građanima u spasavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ljudi, stoke i imovine.

Prema rečima majora Jovana Krivokapića, portparola u Ministarstvu odbrane Srbije, pripadnici oružanih snaga te zemlje bili su angažovani u nekoliko kriznih situacija u 2014. godini.

Za vreme nedavnih poplava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji oružane snage tih zemalja igrale su ključnu ulogu u spasavanju ljudi, stoke i imovine. [Nikola Barbutov/SETimes]

„Učestvovali smo u deblokiranju puteva blokiranih snegom i evakuaciji ugroženih građana u Vojvodini, a posle toga u izgradnji alternativnog vodosnabdevanja u Užicu, kao i snabdevanju vodom drugih opština u Srbiji. Za vreme poplava koje su se desile u maju, koje su najveća prirodna katastrofa u Srbiji u proteklih 100 godina, angažovano je hiljade vojnika, podoficira i oficira“, kaže Krivokapić za SETimes.

„Pomoć građanima za vreme zemljotresa, poplava, snežnih oluja i drugih prirodnih nepogoda su glavni razlozi zbog kojih Vojska Srbije već godinama uživa veliko poverenje građana, kao što to pokazuju razna istraživanja javnog mnjenja“, kaže za SETimes Maja Bjeloš, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ona dodaje da, uprkos činjenici da srpska vojska nema dovoljno resursa, ipak je spremna da reaguje u vanrednim situacijama i pomogne građanima, kao i državnim i nedržavnim telima.

Krivokapić kaže da je saradnja vojski iz susednih zemalja ključna u vanrednim situacijama.

„Krizne situacije često prelaze državne granice, kao što je to nedavno bio slučaj sa poplavama, koje su se desile u širem regionu Balkana. Bez stabilnog okruženja, ne postoji zemlja koja može da računa na sopstvenu stabilnost i bezbednost za građane u regionu“, kaže Krivokapić.

Maja Bjeloš se slaže sa tom konstatacijom.

„Vojna saradnja pokazala se ključnom za pomoć građanima u poplavljenim oblastima. Dakle, država bi trebalo da poboljša vojnu saradnju sa evropskim zemljama, a posebno sa državama regiona, u domenu vanrednih situacija, i da na taj način ojača sopstveni sistem za reagovanje u vanrednim situacijama“, kaže Bjeloševa za SETimes.

Upravljanje krizama kroz saradnju jedan je od fundamentalnih bezbednosnih zadataka NATO. Zemlje članice svakodnevno sarađuju u okviru alijanse.

„Uloga NATO u upravljanju krizama prevazilazi vojne operacije i obuhvata pitanja kao što su zaštita stanovništva od prirodnih, tehnoloških ili humanitarnih katastrofa“, stoji u saopštenju NATO koje je dobio SETimes.„Kriza može da bude politička, vojna ili humanitarna i može biti izazvana političkim ili oružanim sukobima, tehnološkim incidentima ili prirodnim katastrofama.“

U protekle dve decenije, alijansa je uspostavila mrežu strukturiranih partnerstava sa zemljama iz evroatlantske oblasti, Mediterana i Zaliva, kao i pojedinačne odnose sa drugim partnerima širom sveta.

NATO je pomogao Pakistanu 2005. kada je ta zemlja bila pogođena zemljotresima, kao i Ukrajini, kada su je zadesile poplave.

Saradnja članica NATO, EU i zemalja koje to nisu je ključna za uspeh.

„NATO prepoznaje značaj jače i sposobnije evropske odbrane. Saveznici pozdravljaju stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma EU, koji donosi okvir za jačanje kapaciteta EU za hvatanje u koštac sa zajedničkim bezbednosnim izazovima. Evropski saveznici koji nisu u članstvu EU znatno pomažu u tim aktivnostima. Njihovo punopravno učešće u tim naporima je od ključnog značaja za strateško partnerstvo NATO i EU“, kaže se u saopštenju.

Kako će odnosi saradnje regionalnih vojski pomoći zemljama Balkana da se integrišu u NATO i druge institucije? Napišite komentar i podelite svoje mišljenje.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.