Vojska vratila ugled u društvu

Izvor: RTS, 21.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska vratila ugled u društvu

Ministarstvo odbrane u 2008. godini povećalo plate u Vojsci Srbije za oko 30 odsto, nastavilo nabavku savremene vojne opreme i trajno rešilo 1.247 stambenih pitanja, rezimirao ministar Šutanovac učinak u 2008. Vojska vratila ugled u društvu. Profesionalizacija u fokusu rada Ministarstva.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da Vlada Srbije ima većinu i da ne očekuje nikakve promene u ponedeljak, kada je zakazano zasedanje Skupštine Srbije, na kojoj bi trebalo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izglasano nekoliko zakona.

Predstavljajući rezultate rada Ministarstva odbrane u proteklih godinu dana, Dragan Šutanovac je rekao da je 2007. godine, sa platom od oko 100.000 dinara, bio najbolje plaćen u sistemu odbrane, a da je na kraju 2008. godine na 129. mestu po visini plate.

Ministarstvo odbrane povećalo je u ovoj godini plate u Vojsci Srbije za oko 30 odsto. Primanja studenata Vojne akademije povećana su za 150 odsto, a naknade za odvojeni život uvećane su za oko deset odsto. Najveće ukupno primanje u sistemu odbrane iznosi 143.082 dinara, a 128 zaposlenih ima ukupna primanja veća od 100.000 dinara.

Šutanovac očekuje da će u narednoj godini biti trajno rešeno još oko 1.000 stambenih pitanja i podseća da u Vojsci Srbije ima više od 21.000 ljudi sa nerešenim stambenim pitanjem. Trajno je rešeno 1.247 stambenih pitanja pripadnika oružanih snaga.

Porastao odziv regruta

Ministar odbrane navodi da je Vojska povratila ugled u društvu, jer je odziv decembarske klase regruta viši od 98 odsto. Više puta povećano je interesovanje mladića i devojaka iz civilstva za studiranje na Vojnoj akademiji.

Na konkurs za prijem 2.300 profesionalnih vojnika javilo se više od 2.100 mladića i devojaka, od čega više od 200 žena.

Ponovio je da će proces profesionalizacije biti u fokusu rada Ministarstva odbrane u narednom periodu.

Vojna baza "Cepotin" kraj Bujanovca, koja je trebalo da bude gotova 22. decembra, nije završena, za šta krivicu ne snosi Ministarstvo odbrane, kaže Šutanovac.

Podsetivši da se ta baza gradi već šest godina, ministar odbrane je rekao da je insistirao da kvalitet izgradnje tog objekta bude do kraja ispoštovan.

Nova oprema i remonti

Investicije u naoružanje i opremu u 2008. bile su veće nego u prethodne tri godine.

Ministar je podsetio da je za Vojsku kupljeno deset izviđačkih bespilotnih letelica, naoružanje i vojna oprema za Specijalnu brigadu, sistemi za telekomunikacije, informatička oprema i 247 neborbenih vozila. Nastavljen je i remont letelica u zemlji i inostranstvu.

Šutanovac je zahvalio Vladi Crne Gore i ministru odbrane Bori Vučiniću jer je Srbiji, bez nadoknade, ustupila simulator letenja za obuku pilota.

Ministar nije rekao da li će Srbiji biti vraćeni i neki od aviona i helikoptera koji su ostali na aerodromu kod Podgorice nakon referenduma o samostalnosti Crne Gore.

Euleks u borbi protiv kriminala 

Ministar odbrane ocenio je da misiju Euleks na Kosovu i Metohiji očekuje težak posao suprotstavljanja svim oblicima kriminala.

Ponovio je da je apsolutno neprihvatljivo i nepotrebno formiranje takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, iako ta formacija, kako je rekao, sa oko 2.500 pripadnika i njih oko 800 u rezervi, ne može vojno da nas ugrozi.

Kosovo i Metohija su mnogo veći bezbednosni izazov za policijske snage, a međunarodna zajednica u prethodnim godinama nije uspela da uspostavi u pokrajini civilno i demokratsko društvo, u kome vladaju pravo i pravda, rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je rekao da protesti vojnih veterana nisu tema za njegovo ministarstvo.

Upitan o spekulacijama pojedinih medija da predstavnici Generalštaba nisu zadovoljni Ministarstvom odbrane i da zbog toga nisu došli na novogodišnji koktel, Šutanovac je odgovorio da ima direktnu komunikaciju i sa generalima i da nije imao "priliku da to od njih čuje".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar odbrane Srbije na 129. mjestu po primanjima u vojsci

Izvor: Capital.ba, 21.Dec.2008

BEOGRAD,  Najveća plata u sistemu odbrane Srbije iznosi 143.082 dinara, a ministar odbrane je na 129. mjestu po visini plate u tom sistemu. Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je na konferenciji za novinare da njegova plata iznosi 100.000 dinara i da njegovi pomoćnici imaju veću platu...

Nastavak na Capital.ba...

Šutanovac: Vlada ima većinu

Izvor: Kurir, 21.Dec.2008

BEOGRAD, 21. decembra (Tanjug) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da Vlada Srbije ima većinu i da u njoj neće biti nikakvih promena. Ubeđen sam da Vlada Srbije ima većinu i da u njoj neće biti nikakvih promena, rekao je Šutanovac na konferenciji za novinare, odgovarajući na...

Nastavak na Kurir...

Vojska vratila ugled

Izvor: Politika, 21.Dec.2008

Ministar Dragan Šutanovac o rezultatima Ministarstva odbrane u ovoj godini ..Interesovanje mladića i devojaka iz civilstva za upis na Vojnu akademiju i odziv klase regruta koji je premašio 98 odsto u decembru, samo su dva upečatljiva podatka o vraćenom ugledu Vojske Srbije u poslednje vreme...Ministar...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.