Vojska spremna za sve izazove

Izvor: B92, 23.Apr.2012, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojska spremna za sve izazove"

Beograd -- Profesionalizacija vojske jedan je od najvećih uspeha, a sada u prvi plan dolazi opremanje, rekao je, gostujući na B92, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

Gostujući u emisiji "Između dve vatre", Diković je rekao da je u proteklih 10 godina dosta toga novog u vojsci, i da i građani to mogu da prepoznaju."Već desetak godina vršimo ozbiljne reforme u vojsci, vojska se priprema za nove izazove u budućnosti, a ta budućnost čini reformu nezaustavljivom."
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Diković je rekao da je najveće dostignuće to što je vojska profesionalizovana i što nemamo vojnike u služenju redovnog vojnog roka. On je napomenuo da je ostavljena mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka, i dodao da je za to interesovanje veliko.

„Ali, ima još dosta toga da se uradi. na prvom mestu je opremanje vojske." Na konstataciju da mnogi tvrde da je vojska siromašna, načelnik Generalštaba kaže: „Ne bih rekao da je vojska siromašna, ali ima sistema i sredstava koji su zastareli, to je istina. Voleo bih da potencijali Vojske Srbije budu kao potencijali Rusije ili SAD, ali ni naša ekonomija nije kao ekonomija Rusije ili Amerike. U ovim uslovima kakvi jesu, kriza i ostalo, mis mo dosta uradili. Opremili smo vojnike po modelu 21 i urađena je modernizacija jedinica. PVO može uspešno da štiti nebo nad teritorijom Srbije. " On je dodao da će se posebna pažnja ukazati opremanju vazduhoplovnih snaga.

Upitan za stanje u kopnenoj zoni bezbednosti, Diković je rekao da je ponosan na to što pripadnici Vojske Srbije nisu napravili ni jedan icident, ništa što bi negativno uticalo na stanje u kopnenoj zoni bezbednosti. On je podsetio da je prema Rezoluciji 1244 vrhovni autoritet u zoni bezbednosti KFOR. „Jedine snage koje se po sporazumu mogu pojavljivati u kopnenoj zoni bezbednosti su pripadnici KFOR-a i Vojske Srbije. Pojavljivanje kosovskih bezbednosnih snaga, koje se s vremena na vreme pojavljuju na administrativnoj granici, to nije po sporazumu. Kosovske bezbednosne snage ne doprinose bezbednosnoj situaciji."

On je napomenuo Vojska Srbije sarađuje sa KFOR-om , da godišnje imaju oko 300 zajedničkih aktivnosti, i da imaju zajedničke patrole svakog dana u silju održavanja redovnog stanja u kopnenoj zoni bezbednosti.

Načelnik generalštaba je ocenio da je saradnja Kfora i Vojske Srbije dobra i profesionalna.

"Kfor čine profesionalci od zanata i znanja i oni su u svakom momentu spremni da intervenišu", kazao je Diković.

Diković je izjavio da je Vojska spremna da spreči svako prelivanje terorizma i ugrožavanje bezbednosti koje dolazi iz Makedonije, gde su nedavno, nakon petostrukog ubistva, pojačane tenzije između Makedonaca i Albanaca.

„Vojska Srbije i snage bezbednosti su sposobne da spreče apsolutno svako prelivanje terorizma ili bilo kog drugog oblika ugrožavanja bezbednosti sa teritorije Makedonije na prostor Srbije", kazao je Diković.

On je ukazao na to da su poslednja dešavanja u Makedoniji unutrašnja stvar te zemlje i izrazio nadu da će ti bezbednosni problemi biti prevaziđeni i rešeni.

Povodom eventualnog ulaska u NATO, Diković je rekao da on nije za zatvaranje. "Ja nisam za zatvaranje. Ako hoćete da pratite savremene tokove, morate da idete tamo gde se nešto dešava. Da li će Srbija u NATO, to je političko pitanje. NATO je počeo kao vojni savez, ali to je politička, pa i ekonomska organizacija danas."

On je podsetio da je važno učešće Vojske Srbije u Partnerstvu za mir. "Partnertvo za mir čini 60 zemalja, mi tamo imamo jasno definisane ciljeve i njih realizujemo sa načim partnerima".

O tome zašto je potrebno i dobro da vojici idu u misije, Diković je podsetio da je jedna jedinica, koju je nedavno posetio ministar odbrane Dragan Šutanovac, poslata na Kipar. "Odabrali smo najsposobniju jedinicu koju smo posali na Kipar, i biće najsposobnija kada se vrati. Ja na to gledam kroz prizmu operativnog jačanja jedinica. Vojska u misijama doprinosi kredibilitetu Srbije. Srpski vojnik je vrhunski profesionalac," zaključio je Diković.

"Svojim saradnicima kažem: samo nemojte da lažete i da kradete. Želja mi je da u Vojsci Srbije bude čvrsta disciplina, ali i toplina, tu moraju a vladaju porodični odnosi. Zatim, struka i obuka, opremanje i pripremanje," rekao je Diković o svojim planovima.

Za izbore je rekao: "Pripadnici vojske se opredeljuju na izborima, ali vojska mora biti u funkciji države bez obzira ko je na vlasti".

Da podsetimo, danas je obeležen Dan Vojske Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.