Vojska se sprema: Vagner i dalje u Belorusiji

Izvor: B92, 04.Feb.2024, 20:48

Vojska se sprema: Vagner i dalje u Belorusiji

Britansko ministarstvo odbrane procenjuje da je manje od 1.000 pripadnika Vagnera ostalo u Belorusiji gde navodno obučavaju beloruske vojnike.

"Oni su prisutni u zemlji od juna 2023. godine kada je u Belorusiji bilo oko 8.000 Vagnerovih plaćenika. Vagnerovci skoro sigurno nastavljaju da obučavaju belorusku vojsku i bezbednosne snage", navodi se u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X.

Dodaje se da je "malo verovatno" da beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << promeni ovlašćenja pripadnicima paravojne formacije.

"Oni su uključeni u obuku trupa ministarstva unutrašnjih poslova, ali je malo verovatno da će direktno učestvovati u održavanju unutrašnje i granične bezbednosti u Belorusiji", navode iz britanskog ministarstva.

Ističu da prisustvo Vagnerovaca u Belorusiji koristi Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine jer je Kijev primoran da drži svoje vojnike raspoređene na granici sa Belorusijom.

Ranije su britanski mediji objavili da su ruske vlasti počele sa "rehabilitacijom" određenog broja Vagnerovaca, nakon neuspele pobune paravojne grupe u junu prošle godine.

Pojedini članovi Vagnera dobili su zvanična dokumenta kojima su identifikovani kao ratni veterani, a sam Vagner je integrisan u komandnu strukturu ruske vojske. U avgustu prošle godine, osnivač Vagnera i predvodnik neuspele pobune Jevgenij Prigožin poginuo je u padu aviona u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Britansko ministarstvo odbrane: U Belorusiji i dalje manje od 1.000 Vagnerovaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2024

Britansko ministarstvo odbrane procenjuje da je manje od 1.000 pripadnika ruske paravojne grupe Vagner ostalo u Belorusiji gde navodno obučavaju beloruske vojnike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.