Vojska prodaje osam aerodroma

Izvor: Blic, 04.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska prodaje osam aerodroma

U okviru plana prodaje viškova vojne imovine, koji se realizuje posredstvom Republičke direkcije za imovinu, nalazi se i osam aerodroma, 35 klubova Vojske Srbije (VS), 52 kasarne i sedam sportsko-turističkih centara koji pripadaju našim oružanim snagama.



Vlada Srbije, početkom februara 2006. godine, imenovala je Direkciju za „nosioca procesa otuđenja viška vojnih nepokretnosti", kojoj je i dostavljen spisak svih objekata predviđenih za prodaju, razmenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili suinvestiranje. Od početka sprovođenja tog procesa, prodato je samo nekoliko objekata manje vrednosti, kao i vojni kompleks u Ugrinovačkoj ulici u Zemunu za 342,8 miliona dinara „Pošti Srbije". Višak vojne imovine prikazan je u master planu, koji predviđa tri vida otuđenja - prodaju putem tendera, razmenu s lokalnim samoupravama i suinvestiranje na zemljištu koje je urbanizovano, prvenstveno za stanove koje su potrebni Vojsci. U taj dokument ugrađeno je, na osnovu procene Saveta Generalštaba VS za nepokretnosti, 447 vojnih kompleksa, koji čine i 4.870 hektara zemljišta i 2.196 objekata visokogradnje i niskogradnje. Uz aerodrom „Lisičji jarak" u Beogradu, na prodaju će biti ponuđeni i aerodromi u Smederevskoj Palanci, Zrenjaninu, Trsteniku, Sjenici, Bojniku, Kovinu i Leskovcu, kao i delovi aerodroma u Nišu, Pančevu, Somboru i Kumboru. Od sportsko-turističkih centara koji su predviđeni za prodaju dva se nalaze u Beogradu - u opštinama Zemun i Palilula, dok su ostali na području Čačka, Kladova, Zrenjanina, Bele Crkve i Boljevca. U Nišu je za izgradnju stanova putem suinvestiranja predviđen poligon Ardija, kao i zemljište koje pripada kasarni „Stevan Sinđelić", navodi se u spisku vojnih nepokretnosti koji je objavljen na sajtu Ministarstva odbrane. Kompleksi zemljišta predviđeni za te namene, na području Beograda su strelište u selu Jajinci i deo kasarne u opštini Voždovac, poligon na Banjičkom visu u opštini Savski venac, kao i delovi zemljišta koji pripadaju Vojsci u Zemunu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.