Vojska privela bivšu premijerku Jingluk Šinavatru

Izvor: Blic, 23.Maj.2014, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska privela bivšu premijerku Jingluk Šinavatru

Tajlandska vojska koja je preuzela vlast posle vojnog puča uhapsila je danas bivšu premijerku Jingluk Šinavatru i brojne članove njene porodice, prenosi britanski (BBC).

Jingluk, koja je ovog meseca sudski svrgnuta sa mesta premijerke, naređeno je da se javi vojsci, zajedno sa još više od 100 političara, uključujući i predsednika parlamenta, Nivatamroga Bunsongfajzana.

Vojska je držala Šinavatru nekoliko sati, a potom je odvezla na nepoznatu lokaciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Komandant vojske, general Prajut Čan-oča, razgovarao je u Bangkoku sa ključnim zvaničnicima, rekavši im da pre bilo kakvih izbora moraju da budu sprovedene reforme.

"Želim da svi javni radnici pomognu u organizaciji zemlje. Moramo da imamo ekonomske, socijalne i političke reforme pre izbora. Ako situacija bude mirna, spremni smo da vratimo vlast narodu", rekao je general Prajut u razgovoru sa guvernerima, poslovnim liderima i javnim radnicima.

Šest visokih tajlandskih vojnih oficira trenutno vode zemlju, dok provincijski komandanti upravljaju lokalnim vladama.

Dopisnik BBC iz Bangkoka navodi da, za razliku od prethodnih vojnih pučeva, sada nema obećanja o brzom povratku na civilnu vlast.

BBC takođe navodi da ima informacija da bi general Prajut trebalo kasnije danas da se sastane sa veoma poštovanim tajlandskim kraljem Ramom Devetim u kraljevskoj palati u Hua Hinu, južno od Bangkoka, da bi mu objasnio vojni puč, ali to još nije potvrđeno.

Vojska je juče suspendovala ustav, zabranila okupljanja i pritvorila političare, navodeći da je to bilo neophodno posle nekoliko meseci nemira i nestabilnosti u zemlji.

Tajland potresaju političke krize više od sedam godina. Jingluk Šinavatra, koja je bila premijerka od 2011, smenjena je početkom maja.

Optužena je da preko nje vlada njen popularni brat milijarder, bivši premijer Taksin Šinavatra koji je svrgnut u vojnom udaru 2006.

On ne živi u Tajlandu, gde je optužen za korupciju. Kako javljaju agencije, na ulicama Bangkoka od jutros je mirno i nema vidljivog vojnog prisustva.

Međunarodna zajednica juče je osudila državni udar u Tajlandu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.