Vojska poručila: Nastavljamo i u novoj godini

Izvor: B92, 01.Jan.2024, 17:46

Vojska poručila: Nastavljamo i u novoj godini

IDF je upozorio da će se rat u Pojasu Gaze nastaviti tokom 2024. posle novogodišnje noći koju su obeležili bombardovanje Gaze i raketni napadi na Tel Aviv.

Posle gotovo tri meseca od početka rata, izazvanog napadima bez presedana palestinskih ekstremista iz Gaze, predvođenih Hamasom na jug Izraela, izraelski vojni portparol Danijel Hagari najavio je u nedelju da će rezervisti pauzirati u ratu kako bi se pripremali za "dugu borbu".

"Vojska mora da planira unapred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer ćemo biti pozvani na dodatne zadatke i borbu tokom ove godine", rekao je portparol.

Izrael se obavezao da će uništiti Hamas 7. oktobra posle napada komandosa te islamske ekstremističke organizacije, koju SAD, Izrael i Evropska unija smatraju terorističkom.

U napadima je ubijeno 1.140 ljudi, uglavnom civilia, po podacima agencije Frans pres.

U izraelskim vojnim operacijama u znak odmazde u Gazi je poginulo 21.978 ljudi, najviše žena, dece i tinejdžera, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja, objavljenim danas.

Dopisnik Frans presa izvestio je o artiljerijskim i vazdušnim napadima na gradove Rafu i Kan Junis u novogodišnjoj noći, a ministarstvo zdravlja Hamasa je saopštilo da su ubijena najmanje 24 čoveka.

Isti izvori navode da su tela 15 poginulih iz iste porodice izvađena danas iz ruševina kuće bombardovane sinoć u Džabaliji na severu Gaze.

Na početku nove godine oglasile su se sirene za raketnu uzbunu u nekoliko delova Izraela.

Novinari Frans presa u Tel Avivu su rekli da je rakete presreo izraelski protivraketni odbrambeni sistem tačno u ponoć.

Vojno krilo Hamasa Brigade Izadin al-Kasam preuzelo je odgovornost za napad koji se vidi na video-snimku objavljenom na društenim mrežama, navodeći da su ispaljene rakete M90 u "odgovoru na masakre civila".

U ponedeljak su se ponovo oglasile sirene na severu izraela.

U opkopljenom Pojasu Gaze, gde je 85 odsto stanovništva raseljeno i humanitarna situacija je očajna, bombardovanje se nastavlja nesmanjenom žestinom.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je upozorio da će se rat nastaviti tokom mnogih meseci uprkos sve češćim pozivima na prekid vatre.

Rat je doveo do ogromnog razaranja i humanitarne katastrofe u Gazi, koja je pod potpunom opsadom od 9. oktobra, a glad preti i većina bolnica nije u funkciji.

Međunarodni posrednici, predvođeni Katarom i Egiptom, pregovaraju o pauzi u sukobu već nekoliko nedelja, nakon što je sedmodnevno primirje krajem novembra omogućilo oslobađanje više od 100 talaca iz Gaze i isporuku ograničenih količina pomoći Gazi.

Delegacija Hamasa otišla je u Kairo u petak da prenese odgovor palestinskih frakcija na egipatski plan za oslobađanje talaca i pauzu u neprijatlejstvima.

Rat u Gazi koji izaziva bojazan od regionalnog sukoba takođe je povećao napetost na granici Libana i Izraela, gde je razmena vatre između izraelske vojske i libanskog Hezbolaha bliskog Iranu i saveznika Hamasa gotovo svakodnevna.

Izraelska vojska je danas saopštila da je identifikovala i presrela nekoliko "neprijateljskih objekata" koji su leteli prema Izraelu.

Na Crvenom moru su se napadi jemenskih pobunjenika Huta pojačali u proteklim nedeljama.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps (Shapps) izrazio je danas spremnost da preduzme direktnu akciju protiv tih pobunjenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izraelska vojska upozorila na nastavak rata tokom nove 2024. godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jan.2024

Izraelska vojska je upozorila da će se rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze nastaviti tokom 2024. godine posle novogodišnje noći koju su obeležili neprekidno bombardovanje palestinske teritorije i raketni napadi na Tel Aviv.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.