Vojska je spremna: Mi ne lajemo, već grizemo

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 11:45

Vojska je spremna: "Mi ne lajemo, već grizemo"

Ministri odbrane zemalja članica Ekonomske zajednice države Zapadne Afrike (EKOVAS) rekli su da je vojna intervencija protiv hunte u Nigeru "poslednja opcija".

Sa druge strane evropske zemlje nastavljaju da evakuišu svoje građane.

EKOVAS je zapretio da će koristiti silu kako bi srušio pučiste, kojima je dao ultimatum za vraćanje svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma na funkciju, piše "Gardijan".

Načelnik generalštaba Nigerije je rekao da je pretnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intervencijom "ozbiljna". "Mi smo spremni, čim budemo dobili naredbu da intervenišemo, to ćemo i uraditi", rekao je Kristofer Musa za Hausa ediciju "Radio Frans internasionala".

Komesar EKOVAS-a za političke poslove, mir i bezbednost Abdel-Fatau Musa rekao je da na pretnju vojnom akcijom treba gledati kao na "poslednju opciju", kako bi se ojačala pregovaračka pozicija sa huntom.

"Vojna opcija je poslednja opcija na stolu, poslednje sredstvo, ali moramo da se pripremimo za taj eventualni slučaj. Moramo da pokažemo da možemo i da grizemo, a ne samo da lajemo", rekao je on novinarima u Abudži.

Izaslanici EKOVAS-a, koje predvodi nekadašnji nigerijski predsednik Abdulsalami Abubakar, poslati su u Nijamej, prestonicu Nigera.

Specijalni izaslanik UN za Zapadnu Afriku i Sahel Leonardo Santos Siamo izjavio je u utorak da se "različite države članice pripremaju za korišćenje sile, ako to bude potrebno".

Pokret M62, lokalni pokret u Nigeru koji podržava pučiste, pozvao je žitelje Nijameja na "mobilizaciju" i blokadu aerodroma u tom gradu dok strane trupe ne napuste državu.

Svrgnute vlasti u Nigeru bile su bliske za zapadnim državama, a u njoj se nalazi nekoliko vojnih baza koje se koriste u borbi protiv džihadista.

Rusija je pozvala na "hitan nacionalni dijalog" u Nigeru, naglašavajući da pretnje intervencijom nisu od koristi. "Veoma je važno da sprečimo dalje pogoršanje situacije u zemlji", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Kako prenosi "Gardijan", veliki broj stranih državljana poslednjih dana pokušava da napusti Niger. Francuska i Italija su svoje avione u Nijamej kako bi evakuisali svoje, ali i državljane drugih zapadnih zemalja.

Predsednik Bazum je srušen u puču 26. jula, nakon što su ga uhapsili pripadnici njegove garde na čijem čelu se nalazi Abdurahman Tijani, koji je preuzeo funkciju šefa države.

EKOVAS je zapretio da će upotrebiti silu protiv hunte ukoliko predsednik Bazum ne bude vraćen na svoju funkciju u roku od sedam dana. Tom ultimatumu su se usprotivili lideri Malija, Burkine Faso i Gvineje.

Mali i Burkina Faso smatraju da bi intervencija u Nigeru bila jednaka "objavi rata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.