Vojska je spremna: Dižu borbene avione

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 20:48

Vojska je spremna: Dižu borbene avione

Vazdušne snage Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) realizovaće zajedničku vojnu vežbu "Falkon šild 2023" u avgustu.

Ona će se održati u regionu Sinđang na severozapadu Kine, saopštilo je kinesko ministarstvo odbrane.

"Ovo je prva zajednička vežba vazduhoplovnih snaga Kine i UAE. Ona ima za cilj da produbi razmenu i saradnju dveju vojski i da promoviše međusobno razumevanje i poverenje", navedeno je kratkom saopštenju.

Ne pominje se pak dužina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trajanja ni obim vežbi, kao ni veličina kontingenta Emirata.

Nakon pandemije korone Kina se fokusirala na uspostavljanje bližih ekonomskih i vojnih veza sa zemljama Bliskog istoka, regiona naklonjenog Sjedinjenim Državama. Međutim, izgradnja komercijalnih luka i rast trgovine oružjem dokaz su njene namere da igra veću ulogu u tamošnjoj geopolitici osim što kupuje energente, konstatuje "Saut Čajna morning post".

List podseća i na prvi samit kinesko-arapskih država održan u decembru 2022. u Rijadu kada su se 21 članica Arapske lige i Peking složili o većoj saradnji između svojih vojski, uključujući međunarodne mirovne operacije, pomorsku bezbednost i zajedničke vežbe i obuke.

Inače, Ujedinjeni Arapski Emirati, tradicionalni saveznik SAD, učestvovali su u mnogim vojnim vežbama s američkim snagama, uključujući godišnju vežbu "Ajron junion", čije je poslednje izdanje održano u maju.

Takođe, u vazduhoplovnoj bazi El Dafra, nedaleko od Abu Dabija, stacionirane su američke trupe.

Vojska UAE koristi mnoga američka oružja i opremu, kao što su protivraketni sistem THAAD i jurišni helikopteri "AH-64 apač".

Glavno oružje proizvedeno u Kini koje koriste UAE su borbene bespilotne letelice kao što su "ving lung 1" i "ving lung 2". Proizvodi ih "Čengdu erkraft industri grup", kompanija za vazduhoplovstvo u indirektnom vlasništvu kineske vlade.

UAE su 2017. godine kupili od Kine i protivtenkovske projektile "blu erou 7".

Na bijenalnoj međunarodnoj konferenciji "Ideks 2023" održanoj u februaru Emirati su se prijavili za kupovinu nekoliko mlaznjaka za naprednu obuku L-15 od Kine. Pominjalo se i da se na prethodnoj smotri 2021. pregovaralo o kupovini dronova CR500 "golden igl" koje proizvodi kineski koncern "Norinko".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.