Vojska VB u Jordanu: Vežbe za Ruse, ne za ID

Izvor: B92, 08.Feb.2016, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska VB u Jordanu: Vežbe za Ruse, ne za ID

London -- Oko 1.600 pripadnika britanske vojske će biti raspoređeno u Jordanu, a Dejli Telegraf navodi da je to priprema za mogući sukob NATO zemalja sa Rusijom.

Izvori iz vojske su britanskom listu rekli da najavljene vojne vežbe, koje će simulirati invaziju na Irak, nisu priprema za slanje kopnene vojske za borbu protiv Islamske države, već da je svrha da se vojska pripremi za moguću rusku invaziju Ukrajine ili Istočne Evrope.

“To neće biti vežbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv Islamske države, više se radi o tome da se obave pripreme za udruživanje sa vojskom SAD u Ukrajini, nego u Siriji. Ovo nije ta vrsta sile od koje biste očekivali da uđe u sukob sa grupom džihadista u Alepu“, naveo je neimenovani izvor.

Cilj vežbe je, prema njegovim rečima, da se pokaže da je britanska vojska u mogućnosti da rasporedi 30.000 vojnika na bilo koje mesto u svetu.

U januaru je oko 80 oklopnih vozila iz Velike Britanije prebačeno u jordansku luku Akba, a u vežbama će biti korišćeno više od 300. Akcije vojske će biti sprovedene u jugozapadnom, pustinjskom delu Jordana, gde su od ranije stacionirane tri divizije britanske vojske.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.