Vojska Nigera svrgnula predsednika i zatvorila granice zemlje

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 08:05

Vojska Nigera svrgnula predsednika i zatvorila granice zemlje

Vojska republike Niger objavila je da je Mohamed Bazuma smenjen sa mesta predsednika zemlje i da zatvaraju granice republike.

Ovo prenosi Rojters, pozivajući se na saopštenje vojske koje je objavila nacionalna televizija.

"Granice zemlje su zatvorene, proglašava se policijski čas širom zemlje", prenosi agencija izjavu vojske.

Kako navodi agencija Frans pres, koja se poziva na izjavu vojnih pobunjenika, sve državne institucije su prestale sa radom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kasnije su vojni pobunjenici izdali saopštenje u kojem su garantovali bezbednost članovima vlade, prenela je televizija Al Hadat.

"Ponovo potvrđujemo poštovanje fizičkog i moralnog integriteta bivših vlasti u skladu sa ljudskim pravima", navodi se u dokumentu, koji je na televiziji pročitao pukovnik Amadou Abdraman, sa kojim je u kadru bilo još devet osoba u vojnim uniformama.

Dodali su da su odlučili "da stanu na kraj ovom sistemu zbog pogoršane bezbednosne, ekonomske i socijalne situacije".

Kancelarija predsednika Nigera Mohameda Bazuma saopštila je juče da su pripadnici predsedničke garde krenuli u akciju protiv republike i da je vojska spremna da ih napadne, "ako se ne opamete". Navodni razlog za pobunu bila je Bazumova namera da smeni komandanta predsedničke garde generala Omara Čianija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.